Museumpark Orientalis

Piëta

7 april 2023 t/m 4 juni 2023

Tentoonstelling

Deze activiteit is afgelopen.

Voor de tentoonstelling Piëta lieten kunstenaars zich inspireren door dit thema en wat dit voor hen betekent. Het resultaat is een intieme en ontroerende expositie rondom compassie en verlies. Schilderijen en video tonen hun ervaringen, die heel universeel blijken te zijn.

Betekenis

Museumpark Orientalis biedt ruimte voor de zoektocht naar de betekenis van het leven. In dit kader past Piëta. Centraal in de tentoonstelling staat het rouwproces. Weinig ervaringen zijn zo universeel en persoonlijk als deze. Vaak denken we bij rouw aan het verliezen van een geliefde door overlijden. Maar rouw is ook het proces na het verlies van iets dat je dierbaar is. Hoe dit gebeurt, verschilt per persoon en situatie. Zeker is wel dat iedereen er op een gegeven moment mee te maken krijgt.

Rouwrituelen

Elke cultuur en religie kennen unieke rouwrituelen. Veel mensen vinden zingeving en steun binnen vormen van levensbeschouwing. En ook muziek of beeldende kunst kunnen deze rol vervullen. Via verbeeldingskracht proberen kunstenaars grip te krijgen op de wereld om ons heen. In het beeld van de Piëta ontmoeten rouw, geloofstraditie en beeldende kunst elkaar. Piëta is de benaming voor schilderingen of sculpturen van Maria met de dode Jezus in haar armen. Al honderden jaren putten kunstenaars inspiratie uit deze uitbeelding van ondragelijk verdriet. Deze inspiratie verwerken ze binnen veel verschillende stijlen en materialen. Binnen al die diversiteit blijft één ding onveranderd. Verlies en troost, leven en dood zijn keer op keer het uitgangspunt, en niet alleen in het verleden.

Actueel

In Piëta laten kunstenaars Hilly Withaar en Henk Westerhof met hun ‘moderne’ piëta's zien dat dit onderwerp ook nu nog actueel is. Zij namen een zeer persoonlijke ervaring als uitgangspunt en creëerden daarmee een universele beleving in video(installatie) en schilderijen.

Deze activiteit is afgelopen. Je kunt hier niet meer aan deelnemen.

Bekijk alle actuele activiteiten op Zien & doen

Datum & tijd

7 april 2023 t/m 4 juni 2023

December 2023
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Locatie

Museumpark Orientalis

Profetenlaan 2
6564 BL Heilig Landstichting
Route plannen Route plannen

024 - 38 23 110

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di - zo Gesloten
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken