Hek voor een van de twee bevrijdingsbomen die in Rijswijk zijn geplaatst.

Hekken bevrijdingsbomen     Hek van een van de twee bevrijdingsbomen die na de Tweede Wereldoorlog in Rijswijk zijn geplaatst.

Herinnering

Nadat de Tweede Wereldoorlog op 5 mei 1945 was geƫindigd, was de behoefte om de bevrijding blijvend te herinneren groot. Al op 28 juni plantte men daarom 2 bevrijdingsbomen op de kruising van de Heren- en Willemstraat. Om beide bomen stond een gesmeed hek met bovenaan een geƫmailleerde band met de tekst Bevrijdingsboom 28 juni 1945.

Rijswijkers

Wie nam het initiatief? Waarschijnlijk een aantal inwoners van Rijswijk ,die ook de kosten op zich namen. Iets soortgelijks zien we bij de totstandkoming van het oorlogsmonument in Rijswijk. Hoe lang de bomen daar hebben gestaan, is niet bekend. Vermoedelijk zijn ze begin jaren 50 weggehaald. Wellicht omdat ze te groot werden. Waarschijnlijker is dat ze het toenemende verkeer in de weg stonden. Een nieuwe plek kregen de hekken niet. Vermoedelijk zijn ze opgeslagen op de Gemeentewerf en later overgebracht naar de kelder van het huidige stadhuis. Rond 2012 zijn ze overgedragen aan Museum Rijswijk.

Locatie

Museum Rijswijk

Herenstraat 67
2282 BR Rijswijk
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken