Blauw pronkstuk - glaskunst in Museum JAN     Ales Vasicek. Aarde, water, lucht, 1991     Foto: Erik en Petra Hesmerg

Glaskunst uit Tsjechië

Aleš Vašícek (1947, Tsjechië) maakte de serie Aarde, water, lucht i 1991 in opdracht van kunstverzamelaar Jan van der Togt, oprichter van Museum JAN. Het museum wijdde in 1995 een expositie aan zijn werk. Vašícek volgde de Specialized School for Glassmaking in Zelezny Brod en vervolgens de Academie voor Toegepaste Kunst in Praag, waar hij les kreeg van Stanislav Libenský.

Krachtig en elegant

De kunstenaar combineert geometrische vormen met organische structuren. Ook speelt Vašícek met transparantie en opaciteit van glassoorten. Bij het gieten houdt hij rekening met licht, schaduwwerking en reflectie. Zijn beelden zijn tegelijk krachtig en elegant;. Ze lijken ook een soort oerkracht uit te stralen. Volgens Museum JAN sluit het kunstwerk aan op het thema ‘Vrijheid’ – het doet denken aan de schoonheid van de zee tijdens een ontspannen strandvakantie.

Vaste collectie Museum JAN

Dit kunstwerk maakt onderdeel uit van de vaste collectie-opstelling van Museum JAN Amstelveen. Naast een brede verzameling glaskunst en beeldende kunst organiseert het museum wisselende tentoonstellingen op het gebied van kunst en design. Volg Museum JAN op de sociale media en blijf op de hoogte!

JAN JUNIOR

In deze aflevering van JAN JUNIOR neemt museumdocent Pienk jou mee langs dit pronkstuk van Tsjechische kunstenaar Aleš Vašícek. Als Pienk ernaar kijkt heeft ze zin in een zonvakantie. En ze geeft je een leuke opdracht voor thuis. Kijk en doe je ook mee?

Locatie

Museum JAN

Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken