In 1929 geeft koningin Wilhelmina de Duitse ex-keizer Wilhelm II voor zijn zeventigste verjaardag een Delftsblauwe vaas cadeau. De koningin geeft de vaas niet persoonlijk. Dat Nederland Wilhelm in 1918 politiek asiel verleende, bracht de overheid in een lastige positie. Daarom houdt Wilhelmina afstand en bezoekt zij de ex-keizer in Doorn nooit.

Een vaas voor een oorlogsmisdadiger?     Cadeau van koningin Wilhelmina aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II     Museum Huis Doorn

Oorlogsmisdadiger

In 1929 geeft koningin Wilhelmina de Duitse ex-keizer Wilhelm II voor zijn zeventigste verjaardag een Delftsblauwe vaas cadeau. De koningin geeft de vaas niet persoonlijk. Dat Nederland Wilhelm in 1918 politiek asiel verleende, bracht de overheid in een lastige positie. Daarom houdt Wilhelmina afstand en bezoekt zij de ex-keizer in Doorn nooit. In de ogen van Frankrijk en Groot-Brittanniƫ verleent Nederland in november 1918 politiek asiel aan een oorlogsmisdadiger. De overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog willen Wilhelm II, die zij zien als veroorzaker van de oorlog, strafrechtelijk vervolgen. In 1920 ontvangt Nederland twee uitleveringsverzoeken. Beide worden afgewezen. Het geschenk van koningin Wilhelmina staat symbool voor de eenzame laatste jaren van een genegeerd vorst in ballingschap.

Locatie

Museum Huis Doorn

Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken