Museum Het Schip

De jaren '90: Het kantelpunt van de sociale huur

Donderdag 11 juli van 15:30 tot 16:30 uur

De woningmarkt heeft de afgelopen decennia een drastische transformatie doorgemaakt. Tijdens deze lezing gaat politiek historicus Jarne van der Poel in op het kantelpunt van de sociale woningbouw, en hoe die de afgelopen jaren is verkleind tot een vangnet voor alleen nog de laagste inkomens.

Woningmarkt

Drastische veranderingen

De afgelopen jaren kwamen er steeds minder sociale woningen bij. Naast de kwantiteit was ook de kwaliteit niet meer zo vanzelfsprekend als bij de prachtige "arbeiderspaleizen" van de Amsterdamse School. Hoewel het moeilijk is om één startpunt te markeren van dit beleid, wordt vaak gewezen naar de Nota ‘Volkshuisvesting in de jaren negentig’ uit 1989 van CDA-staatssecretaris Enneüs Heerma. Deze Nota krijgt nu vaak de schuld van alles wat er misging in het woonbeleid, maar destijds konden de plannen op brede steun rekenen - hoe kwam dit? Deze lezing duikt in de politiek van de jaren negentig, waarin de sociale huur in Nederland drastisch veranderde.

Over Jarne van der Poel

Jarne van der Poel studeerde af aan de Universiteit Utrecht met een onderzoek naar de privatisering van de Nederlandse volkshuisvesting in de jaren negentig. Het onderzoek won de prijs voor beste masterscriptie.

Met Museumkaart € 12,50

Donderdag 11 juli van 15:30 tot 16:30 uur