Herman Schepers en het Potje van Mol

Prehistorische pot van het Trechterbekervolk     Prehistorische pot van het Trechterbekervolk, samen met Herman Schepers     Museum de Scheper

In de jaren ‘70 hoorde Herman Schepers van een bijzondere vondst die in de jaren '20 bij Neede was gedaan, door de heer Mol. Het betrof een prehistorische pot van het Trechterbekervolk, de mensen die zo’n 5.000 jaar geleden de hunebedden bouwden. De heer Mol bleek zeer zuinig op zijn vondst te zijn en bewaarde hem zorgvuldig in doeken gewikkeld in een prullenbak.

###Keerls oet ‘t west’n### Het bleek dat in het verleden 'keerls oet ‘t west’n' , wellicht archeologen, al eens hadden geprobeerd de bijzondere pot in bezit te krijgen. Maar de heer Mol was zo gehecht aan zijn vondst dat hij er geen afstand van wilde doen. Met Herman wilde hij echter wel een afspraak maken: die zou het potje krijgen als de heer Mol was overleden. De heer Mol overleed in 1975 en Herman was nog net op tijd om het potje uit de vuilnis te redden.

###Ons echte Goud### Herman nam het potje mee en toonde het aan professionele archeologen. Deze vonden het zo bijzonder dat het werd gerestaureerd. Na de restauratie kwam het ‘Potje van Mol’ terug naar de Achterhoek en vormt nu één van de pronkstukken van Museum de Scheper in Eibergen.

Locatie

Museum de Scheper

Hagen 24
7151 CA Eibergen
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken