Museum Bussemakerhuis

Canvassing the making

Donderdag 6 april van 14:30 tot 16 uur

Lezing

Susan Smelt en Ingeborg Meijssen vertellen in deze lezing op 6 april over het onderzoek naar het schildersdoek van de oude meesters. Zij bespreken de eerste weefresultaten die zijn geanalyseerd.

Onderzoek

Aan Ontrafeld bewijs ligt een door NICAS - Netherlands Institute for Conservation+Art+ Science - gesteund diepgaand onderzoek ten grondslag naar handgeweven 17e -eeuws schildersdoek.

Schildersdoek

In de lezing nemen Susan Smelt, schilderijenrestaurator van het Rijksmuseum, en Ingeborg Meijssen, weefster en textielhistorisch onderzoeker, je mee in het onderzoek naar het schildersdoek van oude meesters, waaronder Rembrandt van Rijn. We weten verrassend weinig over de linnen ‘dragers’ uit die tijd. Hoe werden ze gemaakt, door wie, hoe kwamen schilders aan hun doek en was dat in die tijd eigenlijk wel van linnen?

Röntgen

Het schildersdoek roept nog meer vragen op als je met moderne technieken en apparatuur naar de eeuwenoude schilderijen kijken. Op röntgenbeelden van schilderijen zien we karakteristieken, vervormingen en andere afwijkingen in het weefsel van het doek. Hoe en wanneer zijn die eigenschappen ontstaan? Misschien kunnen we zo meer te weten komen over de historie van het schilderij, de herkomst van het doek, de datering van een schilderij in een specifieke periode, de mogelijke relatie tussen schilderijen of de oorspronkelijke afmetingen van het schilderij.

Reconstructies

Om antwoorden te vinden op bovenstaande vragen weeft men gedurende de tentoonstelling Ontrafeld bewijs onder andere reconstructies op het 17e eeuwse weefgetouw op de zolder van het museum. Ook hierover vertellen de onderzoekers meer op donderdag 6 april.

Bezoekersinformatie

Toegang

Let op: vooraf reserveren is nodig

Datum & tijd

Donderdag 6 april van 14:30 tot 16 uur

Locatie

Museum Bussemakerhuis

Ennekerdijk 11
7622 ED Borne
Route plannen Route plannen

074 - 26 69 636

Vandaag open van 11:30 tot 16:30 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
wo - vr 11:30 - 16:30 uur
za - zo 13:00 - 16:30 uur
ma Gesloten
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken