Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di - do Gesloten
vr 10:00 - 17:00 uur
za - zo 12:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Korsjespoortsteeg 20hs
1015 AR Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 63 81 938

Het Multatuli Museum in Amsterdam
de werkkamer van Multatuli

Het Multatuli Huis houdt de herinnering aan Eduard Douwes Dekker, de echte naam van schrijver Multatuli, levend. Het huis is ingericht met persoonlijke eigendommen van de auteur, zoals zijn bureau, zijn globe en een vitrinekast met daarin zijn bibliotheek.

Max Havelaar

Je vindt het Multatuli Huis in het geboortehuis van Eduard Douwes Dekker (1820-1887), die onder het pseudoniem Multatuli zijn meest beroemde boek de Max Havelaar schreef. Hierin klaagt Multatuli de toenmalige Nederlandse regering aan voor uitbuiting van de bevolking en andere misstanden in Nederlands-Indië, waar hij als ambtenaar getuige van was. Het boek geldt nog altijd als één van de belangrijkste ‘klokkenluider’-romans uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Voor het eerst kon iedereen lezen over de ernst van de situatie in de koloniën en dit voedde, vooral aan het begin van de 20e eeuw, het verzet tegen het kolonialisme. Ook in zijn latere werk bleef Multatuli zich inzetten voor rechten van minderheidsgroepen. Zo hield hij vurige betogen voor de emancipatie en het kiesrecht van vrouwen en maakte hij zich hard voor de rechten van arbeiders.

Werkplek

In het Multatuli Huis vind je Multatuli's werkplek, meubels en boeken. Kies voor een rondleiding door een van de rondleiders of neem rustig je tijd de bibliotheek te bestuderen. Leer meer over de geschiedenis van Nederland en Indonesië ten tijde van Multatuli’s verblijf, en maak bovendien kennis met het veelzijdige werk van de schrijver en zijn persoonlijke leven.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken