Gietijzeren bovenas

Gebroken gietijzeren bovenas     De as heeft in 3 molens gedraaid.

Bovenas

De gebroken gietijzeren bovenas - nummer 302 - naast Molenmuseum de Valk dateert uit 1864. Hij is gemaakt in 's-Gravenhage bij de firma Wed A. Sterkman & Zn. Een bovenas draagt het wiekenkruis van de molen. De twee roeden zijn door de askop gestoken en vormen zo de 4 wieken van een molen.

In meer molens gebruikt

Deze bovenas heeft dienst gedaan in verschillende molens. Dit soort onderdelen werden vaker 2e- of 3e-hands gebruikt. Hij is gegoten en vermoedelijk het eerst gebruikt in een molen in het Zuid-Hollandse Berkel, tussen 1864 en 1928. Hierna kwam hij in Hazerswoude-Rijndijk terecht, in de in 1928 gebouwde Benthuizer bovenmolen, een grote stenen poldermolen aan de spoorlijn. De molenromp bestaat nog en is bewoond. Hier heeft hij dienst gedaan van 1928 tot aan de onttakeling van de molen in 1960.

Gebroken

Na 1960 kwam de bovenas bij molenmaker Verbij in Hoogmade. Het plan was hem voor een 3e keer te gebruiken, nu in de Vlietmolen. Door asbreuk in de ondermolen - nummer 1 - van de molenviergang te Aarlanderveen in 1966 liep het anders. De bovenas ging hierheen en deed dienst tussen 1966 en 1970. Toen brak de trouwe as tijdens het vangen of remmen van de molen en stortte het wiekenkruis naar beneden. Sindsdien ligt hij in Leiden naast Molen de Valk.

Locatie

Molenmuseum De Valk

Molenwerf 1
2312 CH Leiden
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken