Broche en lapjesdeken

Broche en lapjesdeken WO2     Voorbeelden van handenarbeid van onderduikers WO2 in het depot van het Liemers Museum.     Foto: Moran van der Wal

Verveling

Naast de dagelijkse angst en eenzaamheid kon het onderduiken ook mentaal uitputtend zijn. Eentonigheid en verveling lagen op de loer. Om de verveling tegen te gaan en een soort van routine in de dagen te houden, hielden veel onderduikers zich bezig met handenarbeid.

Broche en lapjesdeken

Er zijn vele voorbeelden van sieraden, gemaakt van bijvoorbeeld centen of kroonkurken. In het depot van het Liemers Museum is ook zo’n broche te vinden. En daarnaast een prachtige lapjesdeken, gemaakt door verschillende mensen die bij de Freules van Nispen tot Pannerden van Huize 't Hoek in Zevenaar ondergedoken zaten. In de deken zijn volkomen willekeurig soorten lapjes gebruikt. Van linten, vlaggetjes, Turmac 'zijdjes’ en stukjes stof van vermoedelijk de jurken van de dienstbodes van de Freules. Ze kozen bewust voor afbeeldingen van vaderlandse helden, het wapen van Amsterdam en de Nederlandse vlag.

Locatie

Liemers Museum

Kerkstraat 27
6901 AA Zevenaar
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken