Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 11:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
zo 11:00 - 17:00 uur
ma - di Gesloten
wo - vr 11:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Koningslaan 9
3981 HD Bunnik
Route plannen Route plannen
Huis Oud Amelisweerd
Landhuis Oud Amelisweerd
Een rondleiding door het museum
Bewonder de bijzondere combinatie van unieke objecten, moderne kunst en design

Landhuis Oud Amelisweerd met Koetshuis en park behoort tot de meest bijzondere Rijksmonumenten in Nederland en is gelegen op een steenworp afstand van Utrecht. Omdat het huis nooit intensief bewoond is geweest, zijn veel oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. Een beroemd voorbeeld is het unieke handgeschilderde Chinese papierbehang uit de 18e eeuw. Vandaag de dag kun je exposities op het gebied van kunst, wetenschap en geschiedenis bezoeken.

Landhuis Oud Amelisweerd geeft ruimte aan individuele makers en organisaties uit Utrecht om wisselende exposities en programma’s te verzorgen voor een divers publiek. Het buitenverblijf geeft ruimte aan hedendaagse kunst, toont haar rijke geschiedenis en geeft makers de gelegenheid om te creëren en zich te laten inspireren. Het landhuis is jaarlijks geopend van april t/m november en sluit gedurende de wintermaanden.

Het Landhuis is in 1770 gebouwd als zomerhuis, in opdracht van Gerard Godard Taets van Amerongen. Hij liet een brug over de Kromme Rijn aanleggen en herstructureerde het landgoed tot het huidige park. De latere geschiedenis rondom de diverse eigenaren is te rijk om hier in enkele regels samen te kunnen vatten: van Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte, de familie Bosch van Drakestein tot de Gemeente Utrecht vanaf 1951. De indeling, de vloeren, deuren en plafonds zijn ongewijzigd sinds 1770. Deze oorspronkelijkheid, tezamen met het nog aanwezige 18e en 19e eeuws Chinees en Hollands behang, maakt dit huis als erfgoed heel bijzonder.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Restaurant
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken