Joods Museum

Ik, Joods?!

17 februari 2023 t/m 24 september 2023

Tentoonstelling

Deze activiteit is afgelopen.

Van dagboek tot reisverslag: in persoonlijke teksten lees je tussen de regels door veel over iemands identiteit. Maar wat is eigenlijk de Joodse identiteit? Op die vraag bestaat meer dan één antwoord.

Joodse identiteit

In een tentoonstelling van persoonlijke documenten uit 4 eeuwen ontmoet je heel verschillende Nederlandse Joden, met heel verschillende identiteiten. Staat hun Joodse identiteit op de voorgrond, of juist niet? Verandert dat in de loop der tijd? En hoe wordt er vanuit onze eigen tijd naar deze uitingen gekeken?

Reflectie op historische documenten

In Ik, Joods?! zijn dagboeken, brieven, reisverslagen en columns te zien. Joden en niet-Joden uit de huidige wereld van media, politiek en cultuur delen in video-interviews hun gedachten over de historische documenten in de tentoonstelling. Wat raakt hen, wat herkennen ze? En kunnen zij iets zeggen over hun eigen identiteit? In de video's geven Kefah Allush, Khadija Arib, Gijs Groenteman, Arnon Grunberg, Judith Koelemeijer, Ronit Palache, Nina Polak en Robert Vuijsje antwoord op deze vragen.

Stemmen uit onze tijd

Het aantal persoonlijke uitingen neemt in onze eigen tijd alleen maar toe, en dat is in de Nederlands-Joodse wereld niet anders. In de tentoonstelling zie je niet alleen historische documenten, maar ook ‘documenten’ uit deze tijd. Opperrabbijn Binyomin Jacobs schrijft in zijn online dagboek over maatschappelijke en religieuze zaken. Theatermaakster Anouk Dorfmann uit zich regelmatig over haar keuze voor een orthodox-Joods leven. En journaliste Natascha van Weezel kiest altijd een persoonlijk perspectief als ze schrijft over haar verhouding tot Israël, antisemitisme, en de nog altijd doorwerkende Tweede Wereldoorlog.

En jij?!

In de tentoonstelling leer je ongemerkt over verschillende manieren om je identiteit te ervaren, in te vullen en uit te dragen, maar hoe zie je jouw eigen identiteit? Waardoor wordt die het meest bepaald? Aan het einde van de tentoonstelling kun je je gedachten hierover toevoegen aan een gemeenschappelijk ‘persoonlijk’ document.

Deze activiteit is afgelopen. Je kunt hier niet meer aan deelnemen.

Bekijk alle actuele activiteiten op Zien & doen

Datum & tijd

17 februari 2023 t/m 24 september 2023

Juli 2024
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Locatie

Joods Museum

Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 53 10 310

Vandaag open tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di - zo 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken