Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
wo Gesloten
do 10:00 - 16:30 uur
vr Gesloten
za - zo 10:00 - 16:30 uur
ma Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Griendtsveenstraat 140
7887 TK Erica
Route plannen Route plannen

059 - 13 03 061

Industrieel Smalspoormuseum van buiten
Het museumgebouw in Erica
Treintje van het museum
De smalspoortrein

Ga mee op rondrit met de smalspoortrein. De trein, die start vanaf het perron bij het museumgebouw, leidt je langs de turfstrooiselfabriek. Je rijdt ook langs het andere rijksmonument op het museumterrein, de viersporige smalspoorremise uit 1910, de enige overgebleven in Nederland.

Het tracé van de rondritbaan loopt door een prachtig natuurgebied, dat door zijn grote verscheidenheid aan flora aan fauna, met meer dan 70 soorten vogels, een bijzondere biotoop genoemd mag worden. Het gebied is onderdeel van Geopark de Hondsrug, dat sinds 2015 de status heeft van UNESCO Global Geopark.

Rondleiding

Door de geringe snelheid, zo kenmerkend voor dit smalspoor, heb je voldoende tijd om van de omgeving en de treinreis te genieten. Maar de machinist zal ook regelmatig stoppen om uitleg te geven over het gebied, het museum en de objecten die langs het traject staan opgesteld. Bij voldoende tijd stopt de trein ook bij de locomotievenloods, het depot van het museum, maar voor locomotievenliefhebbers zeker een bezoekje waard.

Kinderattracties

Voor kinderen is er de kindertrein. Een smalspoorlocomotief die kinderen, onder begeleiding van een ervaren machinist, zelf mogen besturen. Na afloop van het ritje ontvangt ieder kind persoonlijk een machinistendiploma. Met het Waterspoor, een waterspeelplaats, kunnen zij spelenderwijs ervaring opdoen met de loop van water. De Swingeltrein is, als voormalige pretparktrein van het Bosbad Hoeven (NB), voor kinderen extra aantrekkelijk. De Schwingeltrein is gebouwd op smalspoormaterieel en heeft een eigen tracé over het binnenterrein van het museum.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Nog meer ontdekken