Hunebedcentrum

Vetweiderij in de Schoonebeeker Marke

Donderdag 13 april van 19 tot 21:30 uur

Lezing

Het Hunebedcentrum en De Hondsrug,UNESCO Global Geopark organiseren een reeks lezingen over geologie, archeologie en geschiedenis. Iedere maand is de filmzaal van het Hunebedcentrum in Borger het podium van één van deze onderwerpen. Daarbij staat het Hondsruggebied centraal.

Het booënboek

Al voor 1500 moeten in de Schoonebeeker Marke tientallen booën hebben gestaan. Het was een unieke vorm van vetweiderij van rundvee, die uitsluitend in Schoonebeek voorkwam. De boo werd een groot deel van het jaar bewoond door de booheer, in feite een veehouder. Dat vee bestond voornamelijk uit jonge ossen. Eenmaal vet werden de dieren verkocht en gedreven naar bijvoorbeeld de IJsselsteden. Voor Nederlandse begrippen een uniek systeem van rundveehouderij.

Lezing

In de lezing op 13 april neemt Bert Finke je mee naar het verleden en vertelt alles over het fenomeen boo. Wat is een boo? En wie waren deze booheren’? Finke schreef en omvangrijke studie over booën, waarvan de Schoonebeeker Marke er zo’n 35 had. Na de lezing kun je eventueel het Booënboek: vetweiderij in de Schoonebeeker Marke kopen.

Bert Finke

Bert Finke is ruim 15 jaar bezig met onderzoek naar de dorps-, behuizings- en bewoningsgeschiedenis van Oud- Schoonebeek. Hij studeerde accountancy en was in diverse management- en directiefuncties in het bedrijfsleven werkzaam. Al ruim 45 jaar hebben genealogie en dorpsgeschiedenis zijn grote interesse. Hij schreef hierover diverse boeken en artikelen. De laatste jaren is hij actief in het erfgoed en toerisme in Zuidoost-Drenthe. Zo is hij projectleider tijdens het Van Goghjaar voor de gemeente Emmen en Coevorden.

Bezoekersinformatie

Toegang

Met Museumkaart gratis

Reguliere toegangsprijs € 5

Let op: vooraf reserveren is nodig

Datum & tijd

Donderdag 13 april van 19 tot 21:30 uur

Locatie

Hunebedcentrum

Bronnegerstraat 12
9531 TG Borger
Route plannen Route plannen

0599 - 23 63 74

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
wo - vr 10:00 - 17:00 uur
za - zo 11:00 - 17:00 uur
ma Gesloten
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken