Hunebedcentrum

De diepere geologie van de Hondsrug

Woensdag 3 mei van 19 tot 21:30 uur

Lezing

Het Hunebedcentrum en De Hondsrug,UNESCO Global Geopark organiseren een reeks lezingen over geologie, archeologie en geschiedenis. Iedere maand is de filmzaal van het Hunebedcentrum in Borger het podium van één van deze onderwerpen. Daarbij staat het Hondsruggebied centraal.

IJstijd

In de Weichsel-ijstijd bereikte het landijs onze streken niet, maar het was hier wel erg koud. Het Hondsruggebied was een eindeloze kale toendra waar zandstormen het kale oppervlak schuurden en stuifzand afzetten. Door stuwing van grondwaterstromen onder de bevroren bovengrond ontstonden in deze tijd de vele pingoruïnes, die je nu nog als ronde depressies in het landschap terugvindt. Er leefden mammoeten en wolharige neushoorns. Het wild trok jagers aan, waaronder Neanderthalers. Hoe zit het eigenlijk met de diepere geologie van de Hondsrug? Wytse Sikkema en Daan den Hartog Jaeger nemen je op 11 mei mee in dit verhaal én vertellen daarbij ook over onderzoek door de NAM in dit gebied.

Wytse Sikkema & Daan den Hartog Jaeger

Wytse Sikkema werkte jarenlang als geoloog in binnen- en buitenland. Hij werkte onder andere voor de NAM en is landschapshistoricus. De laatste jaren is hij als vrijwilliger actief voor De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Ook Daan den Hartog Jaeger werkte jarenlang voor de NAM.

Bezoekersinformatie

Toegang

Met Museumkaart gratis

Reguliere toegangsprijs € 5

Let op: vooraf reserveren is nodig

Datum & tijd

Woensdag 3 mei van 19 tot 21:30 uur

Locatie

Hunebedcentrum

Bronnegerstraat 12
9531 TG Borger
Route plannen Route plannen

0599 - 23 63 74

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
wo - vr 10:00 - 17:00 uur
za - zo 11:00 - 17:00 uur
ma Gesloten
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken