Hierbij het schilderij van Torenstraat 5 in Ede, het pand waarin de vader van De Nooy zijn schilders- en decoratiebedrijf vestigde. Dit pand was ook het onderduikadres van Generaal Hacket tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Schilderij     Pand van zijn vader en onderduikadres in WO2     Pieter de Nooy

Torenstraat 5

Pieter de Nooy (1883-1934) moest al vroeg meewerken in het schildersbedrijf van zijn vader in Ede. Op 17-jarige leeftijd haalde hij de acte van bekwaamheid voor huis- en schoolonderwijs in het handtekenen. Hij gaf enkele jaren tekenlessen op de vaktekenschool. De Nooij studeerde schilderkunst aan de kunstacademie in Brussel en gebruikte olie- en waterverf. De eerste jaren kon hij zijn passie voor schilderen uitleven. Na zijn eerste olieverfschilderij op 20-jarige leeftijd volgden er 20 andere olieverfschilderijen en aquarellen. Dit schilderij van Torenstraat 5 in Ede was het pand waarin zijn vader een schilders- en decoratiebedrijf vestigde. Dit pand was ook het onderduikadres van Generaal Hacket tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vroege dood

In 1911 trouwde De Nooij met Maria Mulder en zij kregen 8 kinderen. In 1920 richtte hij de verf -en chemicaliënhandel Macostan op. Door zijn drukke zakenleven en grote gezin was er geen tijd voor schilderen. Zijn ideaal was om zich daar weer geheel aan te kunnen wijden nadat zijn kinderen de zaken hadden overgenomen. De Nooij heeft dit niet kunnen realiseren, omdat hij vlak voor zijn 51e verjaardag stierf.

Locatie

Historisch Museum Ede

Molenstraat 45
6711 AW Ede
Route plannen Route plannen
Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken