Op dit schilderij van Jacob Willemsz Delff uit circa 1650 staan de zeven kinderen uit  drie huwelijken van de Brielse admiraal Maarten Tromp. De middelste jongen is Cornelis, de enige zoon die ook admiraal zou worden.

De Kinderen van Maarten Tromp     Schilderij van Jacob Willemsz Delff uit ± 1650     Langjarige bruikleen Museum Gouda

Brielse admiraal

Het schilderij De Kinderen van Maarten Tromp is sinds oktober te zien in Historisch Museum Den Briel. Op dit schilderij, vervaardigd door de vergeten meester Jacob Willemsz Delff, zijn de 7 kinderen uit 3 huwelijken van Maarten Harpertszoon Tromp afgebeeld. Deze beroemde admiraal is van Brielse afkomst, waardoor het schilderij een mooie aanvulling is voor de zaal met Brielse admiraals.

Herontdekking

Een tijd lang was niet duidelijk wie deze kinderen precies waren, in de loop der eeuwen was dit in de vergetelheid geraakt. Onlangs rees het vermoeden dat de figuren de kinderen van Tromp betroffen. Het aantal kinderen en de uitbeelding van zoon Cornelis Tromp, die we ook kennen van andere schilderijen, gaven de doorslag. Cornelis werd later net als zijn vader admiraal en speelde mogelijk een rol op de achtergrond bij de moord op de gebroeders De Witt in 1672.

Adelstand

Het schilderij getuigt van de nieuw verworven rijkdom van Maarten Tromp; enkele jaren voor de vervaardiging rond 1650, was Tromp door de Franse koning in de adelstand verheven. De vermaarde admiraal woonde inmiddels in een statig huis aan het Korte Voorhout in Den Haag, een plek waar dit schilderij zeker niet misstond.

Tijdens de digitale tour vertelt gastconservator Ronald Prud’Homme van Reine alles over admiraal Maarten Tromp en dit schilderij. Kijk voor deze tour op de website van het museum.

Heb je een vraag voor gastconservator Ronald Prud'Homme van Reine? Stel die dan via info@historischmuseumdenbriel.nl

Locatie

Historisch Museum Den Briel

Markt 1
3231 AH Brielle
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Zien & doen in Historisch Museum Den Briel

Nog meer ontdekken