Luchtfoto van het Elisabeth Weeshuis Museum en tuin

Elisabeth Weeshuis     Gebouw en tuin

Het Elisabeth Weeshuis Museum is een plek waar je de geschiedenis kunt voelen. Het grootste pronkstuk is het gebouw zelf.

Weeshuis

In 1560 opende het Elisabeth Weeshuis voor het eerst haar deuren. In vier eeuwen tijd groeiden er 700 weeskinderen op. Hoe zij leefden is nu nog te voelen als je door de zalen loopt.

Het grote Elisabeth Weeshuis is gebouwd met geld uit de nalatenschap van Vrouwe Elisabeth van Culemborg. Het is misschien wel het duurste weeshuis van Nederland. Er was plek voor 24 meisjes en 24 jongens. Ze leefden in een aparte jongens- en meisjesvleugel. Elk met een eigen grote slaapzaal, eetzaal en schoollokaal. Er was ook een kapel en natuurlijk een centrale weeshuis keuken.

Museum

Al bijna 100 jaar kun je in de oude meisjesvleugel een museum bezoeken. Prins Hendrik bezocht in 1914 de bijzondere portrettengalerij van de graven en gravinnen in de spinzaal. Nog steeds vertellen we over de stadsgeschiedenis - maar vooral vanuit de ogen van de weeskinderen. Het Elisabeth Weeshuis Museum is nu een familiemuseum waar je het leven van toen kunt beleven. Help Kaat de keukenmeid in de authentieke keuken, sluip door de gewelfde voorraadkelder en probeer de bedjes in de grote slaapzaal. Gluur in de nagebouwde slaapkamers van de weesvader en weesmoeder, en bezoek de deftige protectorenkamer waar de beschermheren van het weeshuis vergaderen. Op de grote zolder is nu een heerlijke speelzolder voor kinderen gemaakt. In de kapel zijn verrassende exposities, passend bij het themajaar.

Het Weeshuis gebouw is een bruisende plek met naast het Elisabeth Weeshuis Museum ook een bibliotheek, volksuniversiteit en café.

Locatie

Elisabeth Weeshuis Museum

Herenstraat 29
4101 BR Culemborg
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken