Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open tot 16:30 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
zo 10:00 - 16:30 uur
ma Gesloten
di - vr 10:00 - 16:30 uur
Bekijk alle openingstijden
Damplein 8
1135 BK Edam
Route plannen Route plannen

0299 - 37 26 44

De andere helft van de collectie van het museum is te bezichtigen in het stadhuis van Edam
Het Edams Museum, is het oudste museum in Noord-Holland en heeft twee locaties aan het Damplein. Deze locatie is het stadhuis van Edam.
Een tentoonstellingszaal van het museum
Tentoonstellingszaal van het museum
Het Edams Museum is het oudste museum in Noord-Holland
Dit is de locatie het koopmanshuis

In het Edams Museum krijg je een goed beeld van hoe een koopman in de 16e eeuw leefde. Bekijk de stijlkamers in het stadhuis, het kantoor met geldkist en betaaltafel en ontdek de drijvende kelder van het koopmanshuis, die op het grondwater schommelt.

Het Edams Museum is het oudste museum in Noord Holland boven het IJ en daarmee één van de oudste musea in Nederland. Het vertelt, op twee karakteristieke locaties in de oude stadskern, het verhaal over de rijke historie van Edam: scheepsbouw, keramische industrie, architectuur, notabele families en het gewone dagelijkse leven. De collectie bestaat onder andere uit schilderijen, gravures en objecten uit familiebezit. Het museum heeft twee locaties:

Het ‘Steenen Coopmanshuys’ – Damplein 8

Het eerste stenen koopmanshuis van Edam werd tussen 1540-1550 gebouwd. In 1893 werd het pand door de gemeente aangekocht en in 1895 als stadsmuseum ingericht.

Het Stadhuis van Edam – Damplein 1

Hoewel Edam al in 1357 stadsrechten kreeg, dateert het stadhuis uit 1737. Het is gebouwd in wat wel Lodewijk XIV-stijl wordt genoemd; zwaar, pompeus en symmetrisch. Op de eerste verdieping is de dependance van het museum gevestigd. In twee monumentale stijlkamers met prachtig uitzicht over Edam is ieder jaar een wisselexpositie te zien.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Parkeergelegenheid voor auto's
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken