Hond uit de pot     Carolein Smit     Sake Elzinga

Keramiek van Carolein Smit

Wanneer verandert het leven in de dood? En waar ligt de grens tussen liefelijk en gruwelijk? In fabelachtige, glimmende keramische werken zoekt kunstenaar Carolein Smit (1960) een antwoord op dit soort vragen. Speciaal voor Bar Brasserie Pingo in het Drents Museum maakte zij het werk Hond uit de pot. Tijdens de pilot in de Nationale Museumweek voor het eerst te zien !

Pingo

Er is van alles te zien in het tafereel: dansende skeletten, dieren, bloemen, besjes en bubbels. Het is een speelse, sprookjesachtige opstelling. Alles glimt en het doet denken aan Delfts Wit. Het kunstwerk steekt prachtig af tegen de diepe donkerblauwe wand. Je kunt een aantal referenties naar de locatie, de brasserie, vinden. Zo staat er in het midden een grote soepterrine, oftewel een soeppot. Ook de titel van het werk speelt hier op in. Een verwijzing naar het spreekwoord De Hond in de pot vinden. Een knipoog van de kunstenaar om bezoekers te verleiden om een hapje te gaan eten in Pingo.

Mystiek en rituelen

Carolein Smit's kunst heeft vaak iets aanlokkelijks en afstotelijks tegelijkertijd. Zo combineert ze schattige diertjes of baby’s met thema’s als religie, de dood of klassieke mythologie. Het is een rariteitenkabinet waarin zij serieuze kwesties onderzoekt. Die combinatie zorgt voor een gezonde dosis humor in haar werk. Zelf zegt ze erover dat ze de emotionele kortsluiting verbeeldt die is ontstaan door het internet. In een tijd waarin alle antwoorden op te zoeken zijn met één muisklik, gaan mensen juist meer op zoek naar mystiek en rituelen.

Locatie

Drents Museum

Brink 1
9401 HS Assen
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken