het zakboekje van Pierre Jonas

Het zakboekje van Pierre Jonas     Zakboekje met persoonlijke gegevens     Discovery Museum Collectie

Aardewerker

Pierre Jonas is een van de vele duizenden arbeiders die in de negentiende eeuw in de Maastrichtse aardewerkindustrie werk vonden.

Als bijna veertienjarige trad hij in 1856 als leerling-fayencier (aardewerker) in dienst bij de aardewerkfabriek van Petrus Regout. Pierre werkte vervolgens voor verschillende aardewerkbedrijven in Maastricht. Uiteindelijk bracht hij het tot mouleur, vormenmaker bij Regout. In 1876 vertrok hij bij de fabriek van Petrus Regout en begon samen met zijn vrouw een kruidenierswinkel in een Maastrichtse arbeidersbuurt.

Zakboekje

Je kunt de loopbaan van Pierre kennen dankzij zijn zakboekje of livret dat in de collectie van Discovery Museum bewaard bleef.

In de Maastrichtse fabrieken was het tot diep in de 19de eeuw gebruik dat elke arbeider over zo’n zakboekje beschikte. Dat was een soort van identiteitskaart: de naam, geboorteplaats, leeftijd, het beroep en zelfs het signalement van de arbeider stonden erin. Ook werd in het boekje bijgehouden voor welke bedrijven de arbeider in de loop van zijn leven werkte.

Locatie

Discovery Museum

Museumplein 2
6461 MA Kerkrade
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken