Detailfoto van bijzondere motieven op de pronkstukken van onze merklappen. Zoals een vrouw of een leeuw die achter een hekje staat en staan voor vrijheid!rdedigen tegen aanvallers die binnen het hekje willen komen. Het hekje heet de “tuin” en is een symbool voor het Nederlandse grondgebied. De pijlen in de klauw van de leeuw stellen de Zeven Verenigede Provincies voor. Net zoals de leeuw verdedigt de vrouw in de “tuin” ook haar grondgebied. Deze “maagd” verdedigt ook Nederland of als “stedemaagd” haar stad.

Merklappen     Motieven op merklappen die staan voor vrijheid     HMDB

Merklappen vol symbolen

Het Historisch Museum de Bevelanden heeft een aanzienlijke collectie Zeeuwse en Nederlandse merklappen. Deze pronkstukken zijn versierd met allerlei motieven met soms heel bijzondere betekenissen, zoals een vrouw of een leeuw achter een hekje. De leeuw is gewapend met een zwaard om zich te verdedigen tegen aanvallers die binnen het hekje willen komen. Het hekje heet de tuin en staat symbool voor het Nederlandse grondgebied. De pijlen in de klauw van de leeuw stellen de Zeven Verenigde Provincies voor.

Libertas

Net zoals de leeuw verdedigt de vrouw in de tuin ook haar grondgebied. Deze maagd verdedigt Nederland. of als stedemaagd haar stad. Ze is de verpersoonlijking van Libertas, de godin van de Vrijheid. Ze wordt vaak afgebeeld in een Romeins gewaad en met een rode vrijheidsmuts zoals Marianne in Frankrijk of als Britannia in Engeland met een schild en een drietand. De Nederlandse maagd heeft geen muts maar een vrijheidshoed. Deze breedgerande gildehoed staat op een speer. Zo laat zij zien dat zij te allen tijde bereid is de privileges en vrijheden van Nederland gewapenderhand te verdedigen tegen iedereen die over het hekje komt.

Standort

Historisch Museum De Bevelanden

Singelstraat 13
4461 HZ Goes
Route planen Route planen

Niederländische Museumskarte gültig

Seite des Museums besuchen

Noch mehr entdecken