Museumweek nieuws

Digitale Nationale Museumweek smaakt naar meer

“Bezoekers en musea kijken ernaar uit om elkaar weer te ontmoeten in het museum”

Honderdduizenden deelnemers hebben deze Museumweek digitaal museale collecties en activiteiten beleefd via Museum.nl. ‘Museumweek met Splinter’, een videoreeks waarin Splinter Chabot een tour maakte langs musea, wist honderdduizenden geïnteresseerden te betrekken bij de Museumweek. Het Gouden Pronkstuk op het digitale Museumplein zorgde voor een nieuwe, tijdelijke Museumweek-collectie, samengesteld door het publiek. Én via Museum.nl werden honderden online museumactiviteiten door duizenden bezoekers uitgevoerd. De Nationale Museumweek keert in 2022 terug, van 4 t/m 10 april.

Lees verder
De lommerrijke Trompenburg tuinen

Natuurlijk een mooie afsluiting!

Groen licht voor het weekend!

Het laatste weekend van de Nationale Museumweek is aangebroken... En er is nog zoveel te zien en doen! Daarom gaan we nog even goed de bloemetjes buiten zetten.

Lees verder

Ondanks corona blijft de binding tussen musea en publiek onverminderd sterk

“Belang van culturele vrijheid neemt toe”

De binding van Nederlanders met museale collecties is in dit uitzonderlijke coronajaar onverminderd sterk gebleven (47%). Bovendien is het belang dat publiek hecht aan het grondrecht op vrije culturele expressie/beleving zelfs toegenomen. Ruim tweederde van alle Nederlanders erkent in 2021 het belang van culturele vrijheid. Zeven op de tien Nederlanders vindt het belangrijk dat de overheid meebetaalt aan het voortbestaan van de museale collecties, blijkt uit jaarlijks Museumonderzoek in het kader van de Nationale Museumweek.

Lees verder
Anne Frank houdt haar dagboek bij. Voor haar dertiende verjaardag, ze is dan nog niet ondergedoken, krijgt Anne een dagboek cadeau. In de twee jaar dat ze onderduikt, schrijft Anne over gebeurtenissen in het Achterhuis, maar ook wat ze voelt en denkt. Daarnaast schrijft ze korte verhalen, begint ze aan een roman en schrijft ze in haar Mooie-Zinnenboek passages over uit boeken die zij leest. Zo helpt het schrijven haar de dagen door. Als de minister van onderwijs van de Nederlandse regering vanuit Engeland via Radio Oranje oproept om oorlogsdagboeken- en documenten te bewaren, brengt dat Anne juist op het idee om haar losse dagboeken te bewerken tot één lopend verhaal, met als titel Het Achterhuis.

23 april: Vrij op Vrijdag

We staan stil bij hoe fijn het is om jezelf te zijn.

Net zoals vorig jaar draait de Museumweek dit jaar om vrijheid. Maar dit jaar zijn we een ervaring rijker dan vorig jaar: we weten hoe het is om in beperkte vrijheid te leven. Maar niemand kan ons stoppen te zijn wie we zijn - en dat is wat we dit jaar vieren, culturele vrijheid.

Lees verder

Donderdag 22 april: de leukste Museumweek van het heelal!

Activiteiten als sterren aan de hemel

We hebben vast allemaal wel eens ’s nachts naar boven gekeken om de mooie sterrenhemel te bewonderen. Kleine lichtpuntjes, zo ver weg dat je het eigenlijk niet kan bevatten. Hoe zou het zijn om op de maan te zijn? Te vliegen door de ruimte, gewichtloosheid ervaren? Zou dat het ultieme vrijheidsgevoel geven?

Lees verder
Fashion for Good buitenkant gebouw

Woensdag 21 april: Laat jezelf stralen

Ontdek hoe je er op je Museumweek-best uit kan zien

De laatste tijd konden we helaas niet vaak weg, geen feestjes voor een beetje dress-up. Maar nu de Museumweek in volle gang is heb je alle reden om je feestelijk aan te kleden! Daarom hebben we vandaag wat tips om de beste looks van de hele museumwereld te krijgen.

Lees verder

Dinsdag 20 april: door Nederland, door heel Nederland

Nederlandse kunst in de Nationale Museumweek

Nu de Nationale Museumweek is afgetrapt doen we onze best om zo veel mogelijk musea en hun collecties in het zonnetje te zetten. Sommige collecties zijn voorwerpen uit verre landen. Maar andere komen juist van heel dichtbij, gewoon uit Nederland. Vandaag gaan we kunst bekijken gemaakt door Nederlanders. En waar soms het museum te ver weg was om te bezoeken, brengen wij het nu naar je toe.

Lees verder
Victory Boogie Woogie - Piet Mondriaan

Veel online-activiteiten voor kids tijdens de digitale Nationale Museumweek 2021

“Win een VIP-dag of een escape-roombeleving in een museum met je beste vrienden”

Amsterdam, 20 april 2021 – Hoewel de musea nog gesloten zijn, kunnen kinderen nu tóch diep doordringen in de collecties van musea. Gedurende de Nationale Museumweek 2021, van 19 t/m 25 april, kunnen Museumkids (kinderen 6 t/m 12 jaar) meedoen aan tal van workshops en speurtochten. En kunnen ze meespelen met hét spannendste museum-detectivespel. Waarin gedurende de gehele Museumweek mysteries moeten worden opgelost. En de kinderen Museumkids-mascotte Tikkit kunnen helpen om de verdwenen pronkstukken terug te vinden. Museumkids Escape Game: zeven dagen online speurtocht met élke dag een nieuwe opdracht.

Lees verder

Maandag 19 april: virtuele musea

Dwaal ongestoord door de musea van Nederland

Vandaag is het eindelijk zover: de Nationale Museumweek 2021 gaat beginnen. Wat hebben we hier naar uitgekeken! Talloze activiteiten en pronkstukken staan voor je klaar. Het is al een tijdje geleden dat we echt naar een museum konden. Maar tijdens de Nationale Museumweek nemen we je graag digitaal mee naar de leukste van Nederland.

Lees verder
Minister Ingrid van Engelshoven opent de Nationale Museumweek 2021

Minister Van Engelshoven opent digitale Nationale Museumweek met eigen pronkstuk

“We kunnen allemaal niet wachten weer in vrijheid musea te bezoeken”

Groningen, 19 April 2021 – Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft in het Groninger Museum de zevende, dit jaar vanwege corona digitale, Nationale Museumweek geopend. Zij plaatste als eerste een pronkstuk in het digitale Gouden Pronkstuk op het Museumplein op museum.nl. “Zo werken we samen aan een feestelijke, tijdelijke Museumweek-tentoonstelling online”, aldus de minister. Daarmee maakt ze, net als alle deelnemers, kans op veel verschillende prijzen, zoals een Museumkaart. De Museumweek start dit jaar in Groninger Museum, één van de zeventien deelnemende musea aan de pilot ‘toegang voor testen’.

Lees verder

Nationale Museumweek 2021

Ruim 400 musea ontvangen bezoekers digitaal tijdens Nationale Museumweek

Musea staan te popelen om de deuren weer veilig en volledig voor het publiek te openen. Toch kan dat opnieuw niet tijdens de Nationale Museumweek 2021. Vandaar dat ook deze editie digitaal zal zijn. Iedereen heeft het afgelopen jaar noodgedwongen moeten leven met vrijheidsbeperkingen. Ook het grondrecht op culturele expressie en vrijetijdsbeleving kwam daardoor onder druk te staan. Publiek kon geen musea meer bezoeken en de ruim 400 musea die zijn aangesloten bij de Museumvereniging zijn lange tijd gesloten. Meer dan ooit is zichtbaar hoe belangrijk (culturele) vrijheid is.

Lees verder