Het thema van deze Maand van de Geschiedenis, ‘Echt nep’, leent zich voor allerlei bespiegelingen en roept vragen op over het schemergebied tussen feit en fictie.
Een daarvan is de volgende: mag je de resultaten van feitelijk historisch onderzoek zomaar als ‘echt’ bestempelen en valt bijgevolg het genre fictie onder de categorie ‘onecht’ ofwel ‘nep’? Hoe hard is die scheidslijn eigenlijk?
Rolf Hackeng
Gepensioneerd archivaris Rolf Hackeng vertelt over zijn ontwikkeling van historisch onderzoeker tot auteur van fictie. Voor zijn werk bij het Gemeentearchief Maastricht en vervolgens bij het Historisch Centrum Limburg maakte hij tentoonstellingen, inventariseerde hij archieven en publiceerde hij over de onderwerpen waar hij bij dat werk tegenaan liep. In de latere jaren van zijn loopbaan bedacht hij echter dat hij eens iets heel anders wilde proberen. Onder het pseudoniem Gerlach Fonk schreef hij een fictieve biografie, gevolgd door de psychologische thriller die vandaag ook gepresenteerd wordt. Maar zijn koerswijziging kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Onder andere aan de hand van een drietal historische thema’s, namelijk 1. Karl Marx in Maastricht, 2. Edmond Regout als cowboy en 3. procesdossiers in oud-rechterlijke archieven, zal hij demonstreren hoe in zijn feitelijk historisch onderzoek ook al fictieve elementen binnenslopen.
Deze activiteit is afgelopen. Je kunt hier niet meer aan deelnemen.