Read the room

Impact

Door de geschiedenis heen zijn de stemmen en ervaringen van Zwarte femme queens* en femme queens van kleur vaak gemarginaliseerd. Maar door hun veerkracht, moed, en niet-aflatende inzet zijn deuren geopend naar vooruitgang, zowel op de runway als erbuiten. Hun bijdragen hebben een onmiskenbare impact gehad op mode, taal, muziek en film. They are the reason. Dankzij hen staan wij hier nu. Zij zijn de blauwdruk.

We give flowers* aan de bijzondere Mothers* Avis Pendavis, Crystal LaBeija, Pepper LaBeija, Dorian Corey, Angie Xtravaganza, en Paris Dupree. Zij weigerden om onzichtbaar te zijn, ze leidden hun leven zonder pardon en bekommerden zich om hun gemeenschap. Daarmee hebben ze een onbetwistbaar stempel op de wereld gedrukt en een pad gebaand voor de generaties na hen. In de Eetkamer eert Huis Willet-Holthuysen vijf queens die niet gewoon hebben gevochten voor een plek om de tafel, maar een volledig eigen tafel hebben neergezet.

– House of Vineyard

*Femme queens: Term binnen ballroom dat staat voor trans vrouwen in de ballroom gemeenschap, met erkenning voor hun unieke positie als pilaren van de gemeenschap. *Giving flowers: (Bloemen geven): eerbetoon geven aan, respect tonen. *Mothers (Moeders): In ballroom is de mother het hoofd van een house. Een ballroom-mother kan iedere gender zijn.

Locatie

Huis Willet-Holthuysen

Herengracht 605
1017 CE Amsterdam
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken