Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
za - do Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Eperweg 149
8084 HE 't Harde
Route plannen Route plannen

0525 - 65 73 10

Het Nederlands Artillerie Museum met uitzicht over het heidelandschap van de Noord-Veluwe
Het Nederlands Artillerie Museum met uitzicht over het heidelandschap van de Noord-Veluwe
Een tank
Een tank uit de collectie

De Historische Collectie Korps Veldartillerie, ook bekend als Het Artilleriemuseum, geeft een treffend beeld van de geschiedenis van het Wapen der Artillerie en in het bijzonder die van het Korps Veldartillerie (KVA).

Defensieterrein

Op de Woldberg op de Legerplaats bij Oldebroek huist het Nederlands Artillerie Museum. Met een gevarieerde collectie van onder meer schilderijen, wapens en uniformen besteedt het aandacht aan de geschiedenis van de artillerie. De expositie is ondergebracht in vier gebouwen waarvan drie rijksmonumenten, gelegen in een park in Engelse landschapsstijl op de ruim 60 meter hoge 'Knobbel' met een prachtig uitzicht over de hele omgeving. Een defensieterrein waar de militairen dagelijks hun opleiding krijgen en waar een aantal keren per week schietoefening zijn, dan dreunt het op de heide.

Legitimeer je bij de kazernewacht die toegang geeft op het terrein van defensie zodat je daar een pas voor krijgt, zonder pas geen toegang. Een medewerker van het museum haalt je op en brengt je na afloop ook weer terug naar de uitgang.

Geschiedenis van de artillerie

In de vier gebouwen van het museum kan je op eigen gelegenheid en gesteund door beeld en geluid de geschiedenis van de artillerie ervaren. Een geschiedenis met als belangrijk jaartal 1677, dat de oprichting van het Korps Artillerie markeert. Prachtige poppen, uniformen, paarden, geschut worden overal tentoongesteld en gesitueerd in de tijd van toen.

Veel aandacht is er besteed aan de Tweede Wereldoorlog, de gevechten bij de Grebbeberg, de Slag bij Mill, de inzet van de Irenebrigade en de koude oorlog waar de rol van de Nederlandse Artillerie in wordt belicht, niet te vergeten. Dit alles weergegeven met beeld en geluid en een fantastische collectie van poppen, uniformen en paarden. Ter afsluiting brengt een zaal de meest recente periode van uitzendingen van militaire en -eenheden voor vredesoperaties in beeld. Een bezoek meer dan waard.

Toegang

Museumkaart niet geldig

Faciliteiten

  • Rolstoeltoegankelijk
  • Parkeergelegenheid voor auto's
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite
Paarden met berijders en atributen

Zesspan met een kanon type 7 Veld en Artillerie geschut

Bewonder deze Zesspan met 7 Veld kanon en berijders in de Historische Collectie Korps Veldartillerie. In de Museumtuin vind je het Artillerie geschut.

Nog meer ontdekken