Suusje kleden is het eerste schilderij dat de initiatiefnemer van het Noord-Veluws Museum aankocht speciaal voor het nieuwe museum. In november 2014 opende dit museum om het verhaal van het kunstenaarsdorp Nunspeet te presenteren.  Briët legde het moment vast dat het haar van zijn dochter Suzanna werd gevlochten door een huishoudster. Lange tijd werd gedacht dat zij de vrouw van Briët was, maar die was op dat moment nog maar rond de 35 jaar, de afgebeelde vrouw is ouder. Daarbij, de vrouw draagt een eenvoudige jurk en geen sieraden, geheel in contrast met het meisje dat zij helpt. Suusje is rijk gekleed: lint in het haar en fraaie oorhangers. Een meisje uit de gegoede klasse. Met de weloverwogen lichtval (het oor!), de fraaie compositie, de wijze van penseelvoering en geslaagde stofuitdrukking vormt dit doek een meesterwerk binnen het oeuvre van Briët.

Suusje kleden, ca. 1910. Arthur Briët (1867-1939)     Een sterk licht-donker contrast, sublieme lichtval!     Tjaard Heikens - museumfotograaf

Suusje kleden is het eerste schilderij dat de initiatiefnemer van het Noord-Veluws Museum aankocht, speciaal voor het nieuwe museum. In november 2014 opende dit museum om het verhaal van het kunstenaarsdorp Nunspeet te presenteren. Briët legde het moment vast dat het haar van zijn dochter Suzanna werd gevlochten door een huishoudster. Lange tijd dacht men dat zij de vrouw van Briët was, maar die was op dat moment nog maar rond de 35 jaar. De afgebeelde vrouw is ouder en zij draagt een eenvoudige jurk en geen sieraden, geheel in contrast met het meisje dat zij helpt. Suusje is rijk gekleed: lint in het haar en fraaie oorhangers. Een meisje uit de gegoede klasse. Met de weloverwogen lichtval op het oor, de fraaie compositie, de wijze van penseelvoering en geslaagde stofuitdrukking vormt dit doek een meesterwerk binnen het oeuvre van Briët.

Location

Noord-Veluws Museum

Winckelweg 17a
8071 DN Nunspeet
Plan route Plan route

Netherlands Museum Pass valid

Visit museum page

Discover more