Vlinder (soort Kleine vos) klem in een spaarlamp.

Vlindör - de spaarlampvlinder     Het ensemble zoals het te zien is in de expositie 'Dode dieren met een verhaal'     Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Pronkstuk Vlindör - de spaarlampvlinder

Sinds de opname van de inmiddels klassieke ‘laatste schaamluis’ ontbraken insecten in de collectie ‘Dode dieren met een Verhaal’. Daar is nu verandering in gekomen met een dagvlinder, een kleine vos (Aglais urticae), die de dood vond in een spaarlamp van het Ikea-type ES0903L11.

Het geluid van muggen en motten die knetterend tegen brandende gloeilampen aan hun eind komen is verleden tijd, maar deze aanwinst laat zien dat ook in energiezuinige verlichting een gevaar schuilt voor insecten. Stephanie Schnörr, bioloog met een scherp oog, vond in haar appartement op 7-hoog in Deventer een dode kleine vos, in een spaarlamp: “De lamp staat iedere avond aan als sfeerlicht. De vlinder vloog al wat dagen door mijn huis toen ik hem opeens kwijt was. Aangezien ik altijd wel een raam open heb staan, dacht ik dat hij eindelijk naar buiten was gevlogen. Maar bij het schoonmaken zag ik de vlinder in de lamp zitten. Hij is toen omgedoopt tot ‘Vlindör’ omdat hij de dood had gevonden in een Ikea-spaarlamp.”

Oververhitting

De rechtervleugel die tussen de lampbuizen naar buiten steekt, wijst erop dat de vlinder klem kwam te zitten. Vermoedelijk is hij overdag in de spaarlamp weggekropen en ’s avonds toen de sfeerverlichting aanging door de overvloed aan licht overvallen. Hoewel spaarlampen veel minder hitte afgeven dan gloeilampen deden, moet hij langzaam aan oververhitting bezweken zijn.

Location

Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Westzeedijk 345(Museumpark)
3015 AA Rotterdam
Plan route Plan route

Netherlands Museum Pass valid

Visit museum page

Discover more