Pronkstuk kasteel Wijlre

Otto Berchem - We Are the Revolution     Buitenplaats Kasteel Wijlre

‘Maypole’ is onderdeel van de internationale groepstentoonstelling ‘Spirit of Kindergarten’

Voor ‘Maypole’ creëerde Otto Berchem een persoonlijk alfabet, waarin elke kleur staat voor een letter. Als we de code van Berchem toepassen bij het lopen of dansen rond de mei-paal, kunnen we de zin WE>ARE >THE >REVOLUTION ontrafelen. Als een scherpzinnige choreograaf verleidt Berchem ons om te dansen en deel te nemen aan zijn 'beweging' en laat hij zien hoe een onschuldige esthetische voorstelling een sociaal-politieke lezingen kan verbergen. Kleuren kunnen inderdaad een middel zijn om politieke boodschappen of propaganda uit te dragen.

Spirit of Kindergarten

‘Maypole’ is onderdeel van de internationale groepstentoonstelling ‘Spirit of Kindergarten’, over de relatie tussen het gedachtegoed van de Duitse opvoedkundige Friedrich Fröbel (1782-1852) en hedendaagse kunst en architectuur. Op speelse wijze verbindt de expositie het werk van de hedendaagse kunstenaars Francis Alÿs, Belen Uriel, Michel François, Otto Berchem, Eva Rothschild, David Renggli, Irma Cohen, Yonatan Vinitsky en Erwin Wurm met prominente vertegenwoordigers van het Minimalisme als Ad Dekkers, Bob Bonies en Donald Judd en de architecten Frank Lloyd Wright en Herman Hertzberger.

Kindergarten

Kindergarten is een avantgardistische leermethode die ontwikkeld is door de Duitse opvoedkundige Friedrich Wilhelm Fröbel (1782-1852). Hij richtte rond 1840 een Kindergarten op; een tuin die de ideale omgeving was voor het kinderspel. De leermiddelen van Fröbel, waarvan een aantal afkomstig uit de collectie van het Nationaal Onderwijsmuseum als vertrekpunt in de tentoonstelling is opgenomen, werden gekenmerkt door het gebruik van vormen en kleuren waaruit de natuur is opgebouwd. Fröbels gedachtegoed en beeld- en vormtaal is sindsdien van grote invloed geweest op kunstenaars, ontwerpers en architecten.

Location

Buitenplaats Kasteel Wijlre

Kerkpad / In de Beemden 1
6321 PX Wijlre
Plan route Plan route

Netherlands Museum Pass valid

Visit museum page

Discover more