Van ridders tot slotgracht
De mooiste kastelen en burchten vind je in heel Nederland
Verlies je in de verhalen van de middeleeuwen.
Kijktip: Beleef de kastelen van Gelders Landschap Kasteelen
Deze videoserie neemt je mee langs de schitterende Gelderse kastelen.
Slot Loevestein
Ontdek de pronkstukken van Slot Loevestein: een uniek kasteel in de Nederlandse geschiedenis. Het zuidelijkste punt van de Waterlinie en de gevangenis voor Hugo de Groot.
In 2021 was het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot (1585-1645) ontsnapte uit Loevestein in een boekenkist. De meest spectaculaire ontsnapping in de Nederlandse geschiedenis. Naast zijn iconische status is zijn gedachtegoed over vrede, vrijheid en recht van veel groter belang, dat de wereld heeft veranderd. Zijn ideeën liggen ten grondslag aan het huidige internationaal recht en zeerecht.
Rijksmuseum Slot Loevestein, Poederoijen
Ridder van Rappard, die het ambt van slotvoogd van Slot Loevestein overdroeg, deed een opzienbarende onthulling: 'De boekenkist van Hugo de Groot, als de enige echte in het kasteel te zien, is een vervalsing.' Verontwaardiging in de Nederlandse museumwereld. Het Rijksmuseum en Museum Prinsenhof Delft claimden decennialang ook de echte boekenkist te hebben. Echter, de echte kist was tijdens het leven van Hugo de Groot al spoorloos.
Rijksmuseum Slot Loevestein, Poederoijen
Loevestein heeft, in tegenstelling tot veel andere Nederlandse kastelen, geen adellijke geschiedenis, maar had altijd een politieke of militaire functie. Deze uitzonderlijk goed bewaarde helm getuigt daarvan. Een soldaat die begin 17e eeuw op Loevestein was gelegerd om te vechten tijdens de Nederlands Opstand, droeg hem. Het kasteel was toen ook de staatgevangenis, waar ze politieke gevangenen en religieus andersdenkenden opsloten. De bekendste gevangene is natuurlijk Hugo de Groot.
Rijksmuseum Slot Loevestein, Poederoijen
De Fraeylemaborg
Een schitterend kasteel met een prachtig landgoed.
De gigantische kussenkasten passen in weinig interieurs, maar in de Grote Zaal van de Fraeylemaborg komen ze volledig tot hun recht. De Hollandse Barokkasten, ruim 300 jaar oud, van sterk eikenhout, zijn mooi afgewerkt met dunne laagjes tropisch ebben- en palissanderhout. De middenpanelen op de deuren springen naar voren: de kussens van de kast.
De Fraeylemaborg, Slochteren
In de Grote Zaal van de borg staat een indrukwekkend staatsieportret van Koning-Stadhouder Willem III. Twee meter hoog toont het de koning met de regalia: de scepter en de kroon. Willem was bevriend met borgheer Henric Piccardt en leende hem geld. Jan Hendrik Brandon schilderde het portret naar voorbeeld van de beroemde Engelse schilder Sir Godfrey Kneller. Op de achtergrond zie je Hampton Court, het paleis van Willem.
De Fraeylemaborg, Slochteren
Twee zusjes met de langste achternaam van Nederland: Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren. Op dit schilderij uit 1923 door W.B. Tholen zijn Louise van 7 en Jeanne, 12, te zien. Met hun ouders waren zij de laatste bewoners van de Fraeylemaborg. in 1972 gekocht door de Gerrit van Houten Stichting en omgetoverd tot museum.
De Fraeylemaborg, Slochteren
Museum Huis Doorn
De gevluchte Duitse Keizer vond na de revoluties van 1918 een thuis in Museum Huis Doorn.
Huis Doorn is ingericht met spullen uit Berlijn en Potsdam. Wilhelm II bracht maar liefst 64 treinwagons vol meubels, schilderijen, zilverwerk en tapijten mee om zijn kleine paleis te kunnen inrichten zoals het een keizer betaamt. Een uniek object in de collectie is de Kaisergabel, een speciaal voor hem ontworpen vork. Eén tand is dikker, scherp geslepen en ook als mes te gebruiken. Zo kon hij ondanks zijn gehandicapte arm toch makkelijk eten als een echte keizer.
Museum Huis Doorn, Doorn
In de Gobelinkamer bedekken twee opvallende wandtapijten uit de 2e helft van de 18e eeuw bijna de hele muur, omlijst met een groene betimmering. Op het ene tapijt zie je Offer aan de liefde: een groep mensen biedt Venus - in haar wagen door zwanen getrokken - een offer aan. Op het andere staat een offer aan de 3 gratiën, 3 zussen uit de Griekse mythologie die staan voor schoonheid, vreugde en geluk.
Museum Huis Doorn, Doorn
Dit portret van prinses Louise van Pruisen (1776-1810): Die schöne Luise, is een meesterwerk van de Duitse kunstenaar Johann Friedrich August Tischbein uit 1796. Je ziet Louise in een parklandschap voor een borstwering met een sfinx. Op de achtergrond haar man, kroonprins Frederik Willem III, te paard, terugkerend van een parade met twee officieren. Een regenboog symboliseert de vrede.
Museum Huis Doorn, Doorn
Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel. Je ziet hoe ze vroeger op een landgoed leefden..
De middeleeuwse mens had hygiëne hoog in het vaandel staan. Voor de maaltijd wasten ze hun handen met een lavabo: een bronzen wasketeltje met twee tuiten. Op kasteel Doorwerth is een laatmiddeleeuwse nis waarin zo'n lavabo hing. Een natuurstenen wasbekken ving het water op en voerde het direct af naar de gracht. Stromend water speelde dus al in de 15e eeuw een belangrijke rol.
Kasteel Doorwerth, Doorwerth
Zeger van Arnhem tot Hulshorst (1602-1665) was Landmeester-generaal van Gelderland en een invloedrijk lid van de Veluwse Ridderschap. Hij bezat landgoed Hulshorst en kasteel Nederhagen, dat hij in 1658 overdroeg aan zijn schoonzoon Alexander van Spaen, de latere eigenaar van het nabijgelegen kasteel Biljoen. Zeger draagt een zwart kostuum met platte witte kraag en zogenaamde akertjes oftewel kwastjes.
Bruikleen Brantsen van de Zyp Stichting.
Kasteel Doorwerth, Doorwerth
Judith van Oer tot Casbeck (1608-1638) was getrouwd met Zeger van Arnhem. Bij haar zwarte japon met witte stolpkraag draagt zij een parelsnoer in het haar en om haar hals. De bruikleengever verzamelt en beheert portretten van leden van Gelderse geslachten in nauwe samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen - GLK - die de collectie laat zien in haar opengestelde kastelen. GLK beheert hiermee een van de grootste portretcollecties van Nederland.
Bruikleen Brantsen van de Zyp Stichting.
Kasteel Doorwerth, Doorwerth