Streekmuseum Goeree-Overflakkee

De Joden op het eiland Goeree-Overflakkee

Dinsdag 30 april van 19:30 tot 21:30 uur

Eens woonde er op Goeree-Overflakkee een levendige Joodse gemeenschap.

Levendige gemeenschap

Jan Both, schrijver van Een verdwenen gemeenschap – Joods leven op Goeree-Overflakkee, vertelt over hoe de Joodse inwoners leefden en werkten op het eiland en hoe dat de Tweede Wereldoorlog een eind maakte aan deze ooit zo’n levendige gemeenschap.

Het gewone leven

Zijn boek verscheen eind vorig jaar. Daarin worden zo veel mogelijk facetten van het Joodse leven belicht. Het zijn de verhalen over gewone mensen in hun dagelijkse doen en laten. De Joodse slager, de manufacturier of de koopman in hoeden, zij allen maakten deel uit van de lokale samenleving.

En toen kwam de oorlog

In de 20e eeuw kwamen allerlei verenigingen op. Met name de jongere generatie sloot zich hierbij aan, en enkelen vervulden een actieve bestuurlijke rol binnen het verenigingsleven. Het was de tijd van een verdergaande emancipatie van de Joodse inwoners op het eiland. Maar toen brak de Tweede Wereldoorlog uit…

Dinsdag 30 april van 19:30 tot 21:30 uur

Locaties