In de lezingen, op 13 september en 19 november, kom je meer te weten over de gezamenlijke en tegelijkertijd pijnlijke geschiedenis van Amsterdam en Suriname aan de hand van trans-Atlantische familieverhalen.
Familieverhalen in Suriname & Amsterdam
Conservator Mark Ponte geeft de lezingen bij de tentoonstelling Famiri Familie. Surinaams-Amsterdamse verhalen vanaf 1611: familieverhalen die zich afspelen op beide plekken, gemaakt met het Nationaal Archief Suriname.
13 september: achtergrondverhalen
Al bijna 4 eeuwen spelen familieverhalen van Suriname en Amsterdam zich af op, of tussen, twee continenten. Dankzij brieven, cassettebandjes en smartphones is het contact tussen familieleden aan beide kanten van de oceaan altijd hecht geweest. Van 17e-eeuwse boodschappenlijstjes tot foto’s met lieve briefjes rond de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975. Mark Ponte vertelt meer over de verhalen in de tentoonstelling, de samenwerking met het Nationaal Archief Suriname en de betrokken families.
19 november: Suriname in de Amsterdamse archieven
Suriname en Amsterdam delen ruim 4 eeuwen geschiedenis, getekend door ongelijke machtsverhoudingen, kolonisatie, gedwongen migratie, slavernij en andere vormen van uitbuiting. Het Stadsarchief bewaart dan ook honderdduizenden documenten over de betrokkenheid van Amsterdam en Amsterdammers bij Suriname. Aan de hand van verschillende verhalen en archiefstukken vertelt conservator Mark Ponte over het belang van deze archieven voor de Surinaams-Amsterdamse geschiedenis.
Praktisch
Beide lezingen beginnen om 15 uur op het Bodeplein, 2e verdieping Stadsarchief Amsterdam. Toegang is gratis, reserveren niet nodig. Na afloop kun je Famiri Familie. Surinaams-Amsterdamse verhalen vanaf 1611 zelf gaan bekijken en vragen stellen.