Openluchtmuseum de Locht - Dit hallehuis is een replica van een boerderij uit 1320.

Replica van een boerderij uit 1320     Vrijwilligers van Openluchtmuseum De Locht bouwden een replica van een hallehuis uit 1320.

Na 700 jaar is de oudste boerderij van Melderslo en omgeving herrezen. Vrijwilligers van Openluchtmuseum De Locht bouwden een replica van een hallehuis op exact dezelfde plek waar de boerderij rond 1320 stond.

Archeologische vondst

Bij archeologisch onderzoek in 2009 ontdekte men dat er op het terrein van het museum rond 1320 een boerderij heeft gestaan: een 14e eeuws hallehuis van 18 bij 10 meter. Daarbij hoorden een erf met waterput, mestgreppels en enkele veldjes waarop ze haver, vlas en rogge teelden. De onderzoeksresultaten leidden tot de replica.

Herbouw

In de oorspronkelijke paalgaten zijn nieuwe houten palen geplaatst, voorzien van een nokbalk waarop een rieten dak is bevestigd. De nokdekking is gemaakt van in elkaar gedraaide heideplanten. De wanden bestaan uit palen met daartussen fitselwerk: vlechtwerk afgesmeerd met een mengsel van leem, stro en paarden-urine. Regelmatig zijn de bewoners aanwezig.

Locatie

Openluchtmuseum de Locht

Broekhuizerdijk 16d
5962 NM Melderslo
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Zien & doen in Openluchtmuseum de Locht

Nog meer ontdekken