Openluchtmuseum de Locht - Dit hallehuis is een replica van een boerderij uit 1320.

Replica van een boerderij uit 1320     Vrijwilligers van Openluchtmuseum De Locht bouwden een replica van een hallehuis uit 1320.

Na 700 jaar herrijst de oudste boerderij van Melderslo en omgeving. Vrijwilligers van Openluchtmuseum De Locht bouwden een replica van een hallehuis op exact dezelfde plek waar de boerderij rond 1320 stond.

Archeologische vondst

Bij archeologisch onderzoek in 2009 is ontdekt dat er op het terrein van het museum een boerderij heeft gestaan in circa 1320. In de gevonden paalgaten zijn houten palen gezet en daarop hebben de vrijwilligers een replica gebouwd van deze boerderij. Er woonden volgens de archeoloog geen rijke boer. Er zijn geen kostbaarheden gevonden. Maar voor ons openluchtmuseum is dit een pareltje dat ons in staat stelt de geschiedenis van ons gebied nog beter te vertellen.

Erf met waterput

De boerderij is een hallehuis van 18 bij 10 meter, zonder gebinten. In het midden stonden twee in de grond ingegraven staanders van 50 centimeter doorsnee die de nokbalk dragen. Afgedekt door een strodak en met wanden van ingegraven palen, waartussen met leem bezet fitselwerk werd aangebracht. Rond het huis lag een erf met waterput en mestvaalt, en enkele veldjes waarop vlas, haver en rogge werden geteeld.

Locatie

Openluchtmuseum de Locht

Broekhuizerdijk 16d
5962 NM Melderslo
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken