Minister Van Engelshoven opent digitale Nationale Museumweek met eigen pronkstuk

“We kunnen allemaal niet wachten weer in vrijheid musea te bezoeken”

Minister Ingrid van Engelshoven opent de Nationale Museumweek 2021

Groningen, 19 April 2021 – Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft in het Groninger Museum de zevende, dit jaar vanwege corona digitale, Nationale Museumweek geopend. Zij plaatste als eerste een pronkstuk in het digitale Gouden Pronkstuk op het Museumplein op museum.nl. “Zo werken we samen aan een feestelijke, tijdelijke Museumweek-tentoonstelling online”, aldus de minister. Daarmee maakt ze, net als alle deelnemers, kans op veel verschillende prijzen, zoals een Museumkaart. De Museumweek start dit jaar in Groninger Museum, één van de zeventien deelnemende musea aan de pilot ‘toegang voor testen’.

Corona zorgt voor digitale versnelling in musea Iedereen heeft het afgelopen jaar noodgedwongen moeten leven met vrijheidsbeperkingen. Ook het grondrecht op culturele expressie en vrijetijdsbeleving kwam daardoor onder druk te staan. Publiek kon geen musea meer bezoeken en de ruim 400 musea die zijn aangesloten bij de Museumvereniging zijn lange tijd gesloten. Meer dan ooit is zichtbaar hoe belangrijk (culturele) vrijheid is. De afgelopen maanden hebben musea in volle verantwoordelijkheid en zoveel mogelijk meegewerkt aan de bestrijding van de corona-pandemie. Door de beperkingen zijn musea andere innovatieve mogelijkheden gaan creëren om iedereen tóch toegang tot museale collecties – ons échte goud - te kunnen blijven bieden. Daardoor bieden ruim 400 musea aangesloten bij de Museumvereniging honderden online activiteiten aan tijdens de Nationale Museumweek.

Museumweek met Splinter Splinter Chabot laat dagelijks de meest verassende en inspirerende activiteiten zien in Museumweek met Splinter. Daarin gaat ie op zoek naar bijzondere online verhalen, activiteiten én pronkstukken in de Museumweek. Van Maastricht tot Den Helder en van Arnhem tot Delft: Museumweek met Splinter trekt het hele museumland door! Zijn avonturen zijn dagelijks via museum.nl en de sociale media van de Museumweek te volgen.

Gouden Pronkstuk digitaal Museumplein Het digitaal Gouden Pronkstuk is ook dit jaar het hart van de Museumweek, dit seizoen virtueel op het Museumplein. Daarop kan iedereen in volle vrijheid zijn of haar favoriete pronkstuk delen met de rest van Nederland. Net als Minister van Engelshoven kan iedereen meedoen via museum.nl door een simpele vraag te beantwoorden: “Welk pronkstuk zou jij als je Museumdirecteur was, als eerste plaatsen?”. Daarmee creëren alle inzenders samen een nieuwe, digitale Nationale tentoonstelling tijdens de Museumweek. Deelnemers maken kans op verschillende prijzen, waaronder op één van 50 te verdelen Museumkaarten.

17 musea tóch te bezoeken door pilot Sneltesten Museumkaarthouders kunnen gedurende de Museumweek tóch terecht bij enkele musea verspreid over heel Nederland. 17 musea openen beperkt een aantal dagen hun deuren voor publiek. Kaartjes daarvoor zijn nu te verkrijgen op museum.nl door een tijdvak te reserveren en vervolgens via de testcentra een gratis sneltest te doen. De Museumvereniging doet mee aan de pilot sneltesten zodat de overheid kan onderzoeken hoe de maatschappij eerder veilig open kan. De vereniging benadrukt daarbij dat het coronaprotocol van musea goed werkt en museumbezoek veilig is. Er is al ervaring opgedaan met het corona-‘museumprotocol’: voor zover bekend hebben er geen besmettingen in musea plaatsgevonden. Sneltesten mogen dan ook geen structurele, onnodige drempel voor museumbezoek worden. Hopelijk gaan alle museumdeuren snel én blijvend open: de musea, medewerkers én vrijwilligers zijn er helemaal klaar voor!

Over de Nationale Museumweek De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de museale collecties van Nederland. De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd en is vanwege de coronacrisis volledig digitaal. Het thema is Ontdek samen ons échte goud – in musea.

Over de Museumvereniging De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties te stimuleren. De Museumvereniging is ook initiatiefnemer van het digitale platform Museumkids en de Museumkidsweek die jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. Verder is de vereniging uitgever van de Museumkaart. In 2019 hebben zo'n 1,4 miljoen kaarthouders ruim 9 miljoen bezoeken gebracht waarvoor de musea meer dan 60 miljoen euro hebben ontvangen. Juist in onze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die we niet mogen vergeten. Met hun collecties verrassen en verrijken musea bezoekers, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Want alleen samen vertellen musea het steeds veranderende verhaal van onze samenleving.

Laat je verrassen door de digitale Nationale Museumweek Ontdek samen ons échte goud – in musea. Vaak dichterbij dan je denkt museum.nl/museumweek