Digitale Nationale Museumweek smaakt naar meer

“Bezoekers en musea kijken ernaar uit om elkaar weer te ontmoeten in het museum”

Honderdduizenden deelnemers hebben deze Museumweek digitaal museale collecties en activiteiten beleefd via Museum.nl. ‘Museumweek met Splinter’, een videoreeks waarin Splinter Chabot een tour maakte langs musea, wist honderdduizenden geïnteresseerden te betrekken bij de Museumweek. Het Gouden Pronkstuk op het digitale Museumplein zorgde voor een nieuwe, tijdelijke Museumweek-collectie, samengesteld door het publiek. Én via Museum.nl werden honderden online museumactiviteiten door duizenden bezoekers uitgevoerd. De Nationale Museumweek keert in 2022 terug, van 4 t/m 10 april.

Corona-beperking zorgt voor digitale versnelling in musea Iedereen heeft het afgelopen jaar noodgedwongen moeten leven met vrijheidsbeperkingen. Ook het grondrecht op culturele expressie en vrijetijdsbeleving kwam daardoor onder druk te staan. Publiek kon alleen onder voorwaarden musea bezoeken en de ruim 400 musea die zijn aangesloten bij de Museumvereniging zijn lange tijd gesloten. Meer dan ooit is zichtbaar hoe belangrijk (culturele) vrijheid is. De afgelopen maanden hebben musea in volle verantwoordelijkheid en zoveel mogelijk meegewerkt aan de bestrijding van de corona-pandemie. Door de beperkingen zijn musea andere innovatieve mogelijkheden gaan creëren om iedereen tóch toegang tot museale collecties – ons échte goud - te kunnen blijven bieden. Daardoor boden ruim 400 musea aangesloten bij de Museumvereniging honderden online activiteiten aan tijdens de Nationale Museumweek.

17 musea tóch te bezoeken door pilot sneltesten Museumkaarthouders konden gedurende de Museumweek tóch terecht bij enkele musea verspreid over heel Nederland. 17 musea openende beperkt een aantal dagen hun deuren voor publiek. De Museumvereniging deed mee aan deze pilot met sneltesten zodat de overheid kan onderzoeken hoe onze maatschappij eerder veilig open kan. De vereniging benadrukt daarbij dat het coronaprotocol van musea goed werkt en museumbezoek veilig is. Er is al ervaring opgedaan met het goedwerkende corona-‘museumprotocol’: voor zover bekend hebben er zich geen besmettingen in musea plaatsgevonden. Sneltesten mogen dan ook geen structurele, onnodige drempel voor museumbezoek worden. Hopelijk gaan alle museumdeuren snel én blijvend open: de musea, medewerkers én vrijwilligers zijn er helemaal klaar voor!

Over de Nationale Museumweek De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de museale collecties van Nederland. De Nationale Museumweek werd dit jaar voor de zevende keer georganiseerd en was vanwege de coronacrisis volledig digitaal. Het thema was Ontdek samen ons échte goud – in musea.

Over de Museumvereniging De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties te stimuleren. De Museumvereniging is ook initiatiefnemer van het digitale platform Museumkids en de Museumkidsweek die jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. Verder is de vereniging uitgever van de Museumkaart. In 2019 hebben zo'n 1,4 miljoen kaarthouders ruim 9 miljoen bezoeken gebracht waarvoor de musea meer dan 60 miljoen euro hebben ontvangen. Juist in onze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die we niet mogen vergeten. Met hun collecties verrassen en verrijken musea bezoekers, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Want alleen samen vertellen musea het steeds veranderende verhaal van onze samenleving.

Laat je verrassen door de digitale Nationale Museumweek Ontdek samen ons échte goud – in musea. Vaak dichterbij dan je denkt museum.nl/museumweek