Henry Darger, Zonder Titel - Collection of Robert A. Roth (Intuit Chicago)

Het aangrijpende werk van Henry Darger     Werk zonder titel

Beroemd

Henry Darger (1892-1973) is een van de beroemdste outsider art kunstenaars. Hij groeide op in Chicago en bracht na het overlijden van zijn moeder een groot deel van zijn jeugd door in een berucht tehuis in Illinois. Na een ontsnapping keerde hij terug naar de stad en werkte als conciërge in ziekenhuizen. Hij leidde een geïsoleerd leven en bracht het grootste deel van zijn tijd alleen door. Darger ontplooide zich als schrijver en kunstenaar.

Inspiratie

Het christendom, de Amerikaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog waren onderwerpen waar Darger zich veel mee bezig hield. Uit deze thema’s haalde hij zijn inspiratie. Daarnaast ontkwam hij niet aan zijn trauma’s uit het verleden en ook zijn wisselende emoties waren duidelijk van invloed op zijn werk, dat met name bestond uit mixed media collages, getekende mensfiguren, landschappen en héél veel tekst. Zijn 15.000 pagina’s tellende manuscript ‘The Vivian Girls, in the Realms of the Unreal’ is voor zover bekend het langste fictieve werk dat ooit werd geschreven.

Ontdekt

Darger’s kunst werd een paar maanden voor zijn dood ontdekt door zijn huisbaas. Toen hij het appartement van Darger liet opruimen vond de huisbaas eindeloze stapels tekeningen, collages en geschriften. Niet lang daarna werd het werk van Henry Darger internationaal bekend. Een aantal van zijn tekeningen maakten onderdeel uit van de tentoonstelling Art Against the Flow: Chicago Calling (2021) in Museum van de Geest | Amsterdam.

Locatie

Museum van de Geest | Outsider Art

Amstel 51
1018 EJ Amsterdam
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken