Museum Kranenburgh

Viltkunstwerk van wol

Zaterdag 3 augustus van 11 tot 16 uur

Workshop

Creëer met natuurlijke geverfde wol van plantpigmenten een gevilt kunstwerk onder begeleiding van kunstenaar Regula Maria Müller.

Workshop

Tijdens de workshop leer je de techniek natvilten van wol. Dit is een eeuwenoude techniek waarbij je wol, water en groene zeep gebruikt om de ‘schubjes’ van de wol door wrijving aan elkaar te binden. Dit doe je met natuurlijk gekleurde- en handgeverfde wol, geverfd met kleurpigmenten van planten en bloemen. De wol die wordt gebruikt is lontwol (van lokale kempische heideschapen in de Bergense duinen), bagger bont en alpaca wol. Aan het einde van de workshop neem je jouw eigen kunstwerk mee naar huis.

Claudy Jongstra

Deze workshop is geïnspireerd op het textiele wandkleed Mediterranean Wind van kunstenaar Claudy Jongstra (1963), dat te zien is in Museum Kranenburgh. Het werk is een pleidooi voor biodiversiteit en het behoud van natuurlijke hulpbronnen en authentiek vakmanschap. De wol die Jongstra gebruikt produceert zij op haar eigen schapenboerderij in Friesland. Ook de verf maakt ze op ambachtelijke wijze van verfplanten uit haar eigen tuin. Haar werk is over de hele wereld vertegenwoordigd in toonaangevende museale en private collecties.

Regula Maria Müller

Kunstenaar Regula Maria Müller (1961) komt van oorsprong uit Zwitserland, maar woont tegenwoordig in Egmond aan de Hoef. In Zürich heeft zij zich gericht op textieltechnieken en eenmaal in Nederland zette zij haar opleiding voort op de Rietveld Academie in Amsterdam en het Jan van Eyck in Maastricht. Müller werkt veelvuldig met textiel, papier, kralen en glas. De natuur is haar grote inspiratiebron.

Programma

  • 11.00 – ontvangst in Museum Kranenburgh met koffie/thee en introductie
  • 11.30 – bekijken kunstwerk Claudy Jongstra
  • 11.45 – zelf aan de slag!
  • 12.30 - pauze, op eigen gelegenheid lunchen in ons museumcafé/ in het dorp
  • 13.30 - tweede deel van het programma
  • 16.00 – einde workshop

Bezoekersinformatie

Toegang

Let op: vooraf reserveren is nodig

Datum & tijd

Zaterdag 3 augustus van 11 tot 16 uur

Locatie

Museum Kranenburgh

Hoflaan 26
1861 CR Bergen
Route plannen Route plannen

072 - 58 98 927

Vandaag open van 10:30 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
vr - zo 10:30 - 17:00 uur
ma Gesloten
di - wo 10:30 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken