De Blauwe Kamer in het Nijsinghhuis met wandschildering van Matthijs Röling

Matthijs Röling. De Blauwe Kamer     Eén van de kamers in het Nijsinghhuis die Matthijs Röling beschilderde.     Sake Elzinga

Eetzaal

Jos en Janneke van Groeningen hebben van deze kamer een eetzaal gemaakt, waar ze regelmatig speciale diners voor gasten organiseerden. De tafel werd dan mooi gedekt, Janneke had de hele dag in de keuken gestaan en gezamenlijk genoten ze hier van het avondmaal.. Deze ruimte heet tegenwoordig de Blauwe Kamer. De achtergrond van de muurschildering is volledig blauw. Om precies te zijn ultramarijn, of koningsblauw.

Matthijs Röling

Hier schilderde Matthijs Röling talloze figuren, planten, dieren en andere versieringen in groen, wit en enkele aardetinten. Het groen op de muren heeft hij afgestemd op de kleur van de vensterbanken en panelen aan de raamzijde van deze ruimte, die hier van oudsher al aanwezig waren, volledig in de stijl van Daniel Marot. Het was de eerste ruimte die Röling beschilderde. Zijn inspiratie haalde hij uit verscheidene Aziatische en inheemse culturen. Dit is te zien aan de figuren op de muur en ook aan de dieren, zoals de twee olifanten.

Locatie

Museum De Buitenplaats

Hoofdweg 76
9761 EK Eelde
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken