Huis Willet-Holthuysen

Female Gaze Tour

Zondag 11 december van 14 tot 15 uur

Rondleiding

Tijdens de Female Gaze Tour op 11 december in grachtenpand Huis Willet-Holthuysen krijg je een perspectief vanuit projectgroep De Andere Helft op de solotentoonstelling van Maaike Schoorel. Rachel Esner en Mayken Jonkman geven invulling aan de speciale rondleiding.

De Andere Helft

De Andere Helft is een onderzoeksprojectgroep naar vrouwelijke kunstverzamelaars in de 19e en 20e eeuw. Zij willen vrouwen zichtbaar maken. Mayken Jonkman, senior conservator 19e eeuwse kunst bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en docent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, en Rachel Esner, universitaire hoofddocent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam geven de rondleiding.

Female Gaze Tour

Het Amsterdam Museum staat graag stil bij de vele vrouwen in de kunstwereld. Vrouwelijke kunstenaars, verzamelaars en geportretteerden die een belangrijke rol hebben gespeeld zijn in de locaties van het museum te zien. Juist omdat vrouwen door de geschiedenis heen zo vaak zijn onderbelicht, simpelweg zijn vergeten of ondergesneeuwd door hun mannelijke partner, is de Female Gaze Tour een ode aan deze vrouwen om ze zo meer in het welverdiende spotlicht te plaatsen en actief aandacht voor hen te vragen.

Maaike Schoorel

In de bijzondere historische locatie Huis Willet-Holthuysen kun je de solotentoonstelling van kunstenaar Maaike Schoorel (1973) bekijken. Schoorel neemt je met foto’s, collages en bijzondere vondsten uit de collectie mee in haar associatieve onderzoek. Ze richt zich daarbij met name op Louisa Willet-Holthuysen, de verzamelaar die in 1895 het pand met haar geheel nieuw ingerichte interieurs vol decoraties in Franse Neo-Louis XVI-stijl aan de gemeente gaf met de opdracht er een museum van te maken.

Maaike Schoorel solotentoonstelling

Speciaal voor het museum heeft Schoorel tien nieuwe schilderijen gemaakt én een ruimte vullende installatie waarin ze met foto’s, collages en bijzondere vondsten uit de collectie de bezoekers meeneemt in haar associatieve onderzoek. Zie hoe Schoorel de rol van de vrouw in de kunst herevalueert en zich laat inspireren door de passie van Louisa Willet-Holthuysen voor dier en natuur!

Bezoekersinformatie

Toegang

Toegang is inbegrepen bij een entreeticket voor het museum.

Museumkaart geldig

Let op: vooraf reserveren is nodig

Datum & tijd

Zondag 11 december van 14 tot 15 uur

Locatie

Huis Willet-Holthuysen

Herengracht 605
1017 CE Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 52 31 822

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
wo - ma 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken