Spiegelretourschip De Batavia van Batavialand

Spiegelretourschip De Batavia      De Batavia bij Batavialand is een ware grootte reconstructie uit 1628, gebaseerd op historisch onderzoek en bestaande kennis.

Waarheidsgetrouw

Dit schip is een getrouwe weergave, ondanks dat het origineel grotendeels verloren ging op zee. De binnenkant kon door informatiegebrek niet volledig nagebouwd worden, maar het dient als een levendige herinnering aan het maritieme erfgoed in het museum en de werf van Batavialand.

De Batavia

De Batavia, het imposante houten schip dat is afgemeerd aan het Oostvaardersdiep vóór de werf en het museum, is geen origineel schip uit de 17de eeuw. Het is ook geen replica (exacte kopie), maar een reconstructie op ware grootte van De Batavia uit 1628, gemaakt met de bestaande kennis van toen. Het schip behoort tot museum Batavialand.

Zeebodem

Het schip is een zo waarheidsgetrouw mogelijk nagebouwde versie van De Batavia uit 1628, een reconstructie dus. Historisch onderzoek, documenten en afbeeldingen op schilderijen hebben daarbij geholpen. Een replica zou een kopie van het origineel zijn, maar het origineel ligt voor een groot deel op de zeebodem want slechts een klein deel is bewaard gebleven. De binnenkant van het schip kon niet volledig worden gereconstrueerd door een gebrek aan informatie.

Spiegelretourschip

De Batavia is een spiegelretourschip. Dat was een transportschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het heet een retourschip omdat het altijd een heen- en terugreis maakt. De term spiegel slaat op het vlakke deel boven het roer dat rijk versierd is.

Locatie

Batavialand

Oostvaardersdijk 01 13
8242 PA Lelystad
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken