Schilderij

Oud-strijders van Waterloo     Schilderij van P.M. Slager

De Bossche Nachtwacht

Oud-strijders van Waterloo is een pronkstuk van Museum Slager. Het schilderij eert de mensen die in het begin van de 19e eeuw voor onze vrijheid vochten. Ze noemen het ook wel de Bossche Nachtwacht. Petrus Marinus (P.M.) Slager (1841-1912) maakte dit 2 meter hoge schilderij in 1875 ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de Slag bij Waterloo.

Napoleon

De op het schilderij afgebeelde mannen met hoge hoeden zijn Bosschenaren die op jonge leeftijd als soldaten tegen Napoleon hadden gevochten en wier gezondheid het op latere leeftijd 'nog toeliet de moeilijkheden aan het poseeren verbonden te doorstaan'. Bovenin zie je de wapens van Noord-Brabant en ’s-Hertogenbosch, achter de mannen het vaandel van de Vereeniging van het Zilveren Kruis, waarin de oud-strijders samenkwamen. Tussen de mannen staat, de latere koning, toen nog prins, Willem II.

60 jaar later

Willem II stond al snel bekend als de held van Waterloo. De oud-strijders moesten lang wachten voordat zij onderscheiden werden. Dat P.M. Slager hen 60 jaar na de overwinning portretteerde werd in ’s-Hertogenbosch enorm gewaardeerd. Met een expositie in het stadhuis was het meteen voor iedereen te zien. 'Wij bevelen eenieder een bezoek aan en houden ons overtuigd dat niemand onvoldaan zal wederkeeren' schreef de Provinciale Noordbrabantsche ’s-Hertogenbossche Courant (PNHC) op 15 juni 1875. Ivo van Dijk maakte met Alexander Pechtold een korte film voor en over Museum Slager én de Oud-strijders van Waterloo. Die kun je hier bekijken.

Location

Museum Slager

Choorstraat 8
5211 KZ Den Bosch
Plan route Plan route

Netherlands Museum Pass valid

Visit museum page

Discover more