Huis Van Gijn

Historisch ijs maken en proeven

Sunday, 31 August 2025

Activity

This activity has ended.

Hoe maak je ijs zonder ijsmachine of vriezer? Rond 1900 hadden ze daar zo hun eigen methoden voor. Hoe dat in zijn werk ging legt conservator Wyke Sybesma deze middag uit. En natuurlijk mag er ook geproefd worden!

Diepvriezer

Ook in de tijd van de Van Gijns at men graag ijs bij het dessert. Sterker nog, het is al eeuwen een favoriete verfrissing over de hele wereld! Toch werd pas halverwege de vorige eeuw de diepvriezer uitgevonden. IJsmachines waren en al eerder, die werden gedreven door spierkracht. Draai je een handje mee?

IJskoude versnapering

IJs was vroeger niet alleen voor de rijken, maar het werd wel op verschillende manieren gegeten. Wyke Sybesma legt deze middag uit hoe ijs in een huishouden op stand werd gemaakt én geserveerd.

Proeverij

In de verzameling oude kookboeken van de conservator staan verschillende recepten van roomijs en sorbetijs. Vers en met pure ingrediënten, smaak dit ook anders dan het fabrieksijs van nu? Er zijn verschillende smaken te proeven. Welke is favoriet?

Leuk voor iedereen

Deze ijsmiddag is inbegrepen bij de museumentree. Elk halfuur start er in de museumtuin een nieuwe ronde met tekst en uitleg, die wordt afgesloten met het proeven. Reserveren is niet nodig.

Kijk voor meer informatie op www.huisvangijn.nl/zien-en-doen/ijsmiddag.

This activity has ended. You can no longer participate in this.

View all current activities on See and Do

Age

Children aged 0 to 18 and adults

Date & time

Sunday, 31 August 2025

December 2025
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Location

Huis Van Gijn

Nieuwe Haven 29-30
3311 AP Dordrecht
Plan route Opens in a new tab Plan route Opens in a new tab

078 - 77 05 240

Open today from 11:00 until 17:00

Opening hours next week
Day Opening hours
Sun 11:00 - 17:00
Mon - Tue Closed
Wed - Fri 11:00 - 17:00
Overview of opening hours

Discover more