Vincent van Gogh, Collse watermolen, 1884.

Het Noordbrabants Museum toont als enige museumlocatie in Zuid-Nederland originele werken van Vincent van Gogh (1853-1890). Ze vertellen het verhaal van de Brabantse oorsprong van de kunstenaar en zijn grote fascinatie voor het boerenleven.

Kleurrijk landschap

Ons pronkstuk is de Collse watermolen van Vincent van Gogh. Dit werk is het eerste schilderij in een reeks van vier watermolens. Het lentelandschap is een relatief heldere en kleurrijke voorstelling in het Brabantse oeuvre van Van Gogh. Hij schilderde de molen in werking: het water druipt van het linker rad af. De Collse watermolen lag op loopafstand van zijn woning in Nuenen en bestaat nog steeds!

Woorden aan een vriend

Over het schilderen van deze voorstelling schreef Van Gogh aan zijn vriend, de schilder Anthon van Rappard. Deze was in mei 1884 tien dagen lang bij hem op bezoek geweest. Zij werkten in de omgeving aan verschillende onderwerpen:

“Sedert Uw vertrek heb ik gewerkt aan een Watermolen – die waar ik naar vroeg in dat herbergje aan ’t station waar we zaten te praten met dien man van wien ik U vertelde dat hij scheen te laboreeren aan een chronisch gebrek aan kleingeld in zijn zak.– ’t Is een dito geval als de twee andere watermolens die we zamen bezochten doch met twee roode daken en dat men vlak van voren ziet – met populieren er om heen. Zal in den herfst superbe zijn.”

Vincent van Gogh (1853-1890), Collse watermolen, mei 1884, olieverf op doek, 60,5 x 80 cm. Verworven met steun van de Provincie Noord-Brabant, Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds en het legaat mevrouw H.M.J. van Oppenraaij

Location

Het Noordbrabants Museum

Verwersstraat 41
5211 HT Den Bosch
Plan route Plan route

Netherlands Museum Pass valid

Visit museum page

Discover more