Stadsarchief Amsterdam

Het Panoramagebouw in de Plantage

Zondag 19 februari van 15 tot 16:30 uur

Kom meer te weten over het eerste Panoramagebouw van Nederland. Bezoek de gratis lezing in Stadsarchief Amsterdam.

Panoramastad en Panoramagebouw

Tegenwoordig geldt Den Haag door het Panorama Mesdag als dé panoramastad van Nederland, maar historisch gezien verdient Amsterdam deze titel. Al vroeg in de negentiende eeuw werden hier panoramaschilderingen getoond en in 1880 opende in Amsterdam het eerste Panoramagebouw van Nederland. Dit Panoramagebouw, speciaal bedoeld voor de presentatie van panorama’s, was beeldbepalend voor de Plantagebuurt. Toen de panoramahype over was, raakte het in verval en werd het uiteindelijk, in 1936, gesloopt.

Onderzoek en lezing

Sylvia Alting van Gesau en Ester Wouthuysen onderzochten het gebouw en de panorama's en tentoonstellingen die er te zien waren, en publiceerden erover in het Jaarboek 2021 van Amstelodamum: Kunstzinnig Vermaak in Amsterdam. Tijdens de lezing vertellen zij hierover.

Deze lezing is deel van een reeks die het Genootschap Amstelodamum in samenwerking met Stadsarchief Amsterdam organiseert. Sinds de oprichting van Amstelodamum in 1900 is de band met het Stadsarchief nauw geweest. De artikelen zijn vaak gebaseerd op bronnen uit de collectie, en medewerkers maken deel uit van de redactie.

gratis

Zondag 19 februari van 15 tot 16:30 uur

Stadsarchief Amsterdam

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

Vandaag gesloten

di - vr 10:00 - 17:00 uur
za - zo 12:00 - 17:00 uur

Toegang gratis en reserveren niet nodig.