Man en Kunst

Lucas De Man brengt bijzondere kunstwerken onder de aandacht in Man en Kunst

Voor het zesde jaar op rij presenteert Lucas De Man tijdens de Nationale Museumweek het programma Man en Kunst. In dit programma bespreekt hij de meest bijzondere kunstwerken uit de vaste collecties van Nederlandse musea. Je kunt straks, als het weer kan, met flink wat feitjes en anekdotes op zak de werken ter plekke gaan bezichtigen. Bekijk het programma van AVROTROS tijdens de Nationale Museumweek, 19 t/m 25 april, op NPO2.

Dinsdag 20 april 21.05 uur

Ze was de eerste vrouw die naaktportretten van zichzelf schilderde, primitief en vol gevoel: Paula Modersohn-Becker (1876-1907). Presentator Lucas de Man duikt in het levensverhaal van deze unieke kunstenares. Ze kon niet kiezen tussen Parijs en het Duitse platteland, hield zich staande tussen mannelijke kunstenaars, en overleed al op haar 31e in het kraambed. In het Kunstmuseum Den Haag hangt haar dramatische Zelfportret met hoed en sluier.

Zelfportret met hoed en sluier
Foto van een steenkolenmijn

Woensdag 21 april 23.00 uur

Talloze beroemde fotografen zijn beïnvloed door het werk van het Duitse echtpaar Bernd en Hilla Becher. Met hun sobere, uiterst precieze zwart-wit foto's van industrie, van hoogovens tot kolenmijnen, veroverden zij de wereld. Presentator Lucas de Man reist af naar het Ruhrgebied en bekijkt hun betonnen koeltorens en maar liefst 85 foto's van een steenkolenmijn in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Donderdag 22 april 22.30 uur

Spotprenten met dieren in de hoofdrol, dat was de specialiteit van de zeventiende eeuwse Cornelis Saftleven. Een bijzondere schilder, die zelfs met Rubens samengewerkt zou hebben! Presentator Lucas de Man gaat op zoek naar het geheim achter zijn spectaculaire dierensatire bij het schilderij Satire op de uittocht van de geestelijkheid uit 's-Hertogenbosch in 1629 in Noordbrabants museum.

Schilderijen met dieren van Saftleven
Schilderij van Ensor

Vrijdag 23 april 23.00 uur

Presentator Lucas de Man stort zich op het leven en werk van James Ensor. De Belg met de Engelse naam, de man achter de maskers, de schilder die ook balletmuziek componeerde en in plaats van een vrouw een stad als muze had: Oostende! Vertrekpunt is het schilderij La Gamme d'Amour in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Zaterdag 24 april 22.00 uur

Overal in de openbare ruimte kun je werk tegenkomen van de Koning van het staal: beeldhouwer André Volten. Bij de Stopera in Amsterdam, op pleinen, zelfs in verschillende paleistuinen vind je werk van deze na-oorlogse perfectionist. Prinses Beatrix is een groot fan van zijn werk. Presentator Lucas de Man gaat op zoek naar zijn werk, dat je ook in de beeldentuin van het Kröller Müller Museum in Otterlo kunt bekijken.

Volten