Man en Kunst

Lucas De Man brengt bijzondere kunstwerken onder de aandacht in Man en Kunst

Voor het 7e jaar op rij presenteert Lucas De Man tijdens de Nationale Museumweek het programma Man en Kunst. Laat je inspireren door de bijzondere verhalen over kunstenaars en kunstwerken, die allen te zien zijn in Nederlandse musea tijdens de Museumweek. Bekijk het programma van AVROTROS tijdens de Nationale Museumweek, 4 t/m 10 april, op NPO2.

Dinsdag 5 april, 22.10 uur

In de 1e aflevering staat Thérèse Schwartze centraal. Ze portretteerde royalty en de fine fleur van de 19e eeuwse adel. De jonge, selfmade miljonair bezat meerdere sjieke panden aan de Amsterdamse Prinsengracht. Maar het allerliefst stond ze in haar atelier. Lucas De Man bewondert het door Schwartze meesterlijk geschilderde portret van Koningin Emma met prinses Wilhelmina op haar arm. Dit bijzondere werk is te zien in het binnenkort te openen Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Man en Kunst, Museumweek 2022

Woensdag 6 april, 22.10 uur

De allerrijksten in de 17e eeuw lieten exotische vogels als papegaaien, pelikanen en flamingo’s verschepen om er thuis hun menagerie - een privédierentuin - mee te vullen. Die vogels waren zeldzaam en daarmee een statussymbool. Zulk kostbaar, sterfelijk bezit wilden ze vastleggen. Bij voorkeur door Melchior d’Hondecoeter, de beste vogelschilder van de Gouden Eeuw. In de 2e aflevering van Man en Kunst telt Lucas De Man onder meer een geelfluitkaketoe, roodstaartpapegaai én uiteraard een Alexanderparkiet in d’Hondecoeters meest prominente doek dat in het Amsterdamse Rijksmuseum hangt.

Man en kunst

Donderdag 7 april, 22.10 uur

In de 3e aflevering dwaalt Lucas De Man door het oude huis en atelier van de Engelse Barbara Hepworth, een van de belangrijkste beeldhouwers uit de 20e eeuw. Het huis, aan de kust in St. Ives in Cornwall, staat nog vol met haar beelden. Daarvoor haalde ze inspiratie uit het indrukwekkende landschap van kliffen, rotsen en glooiende heuvels dat haar omringde. Hepworth doorboorde haar sculpturen zodat er een open binnenruimte ontstond - beelden met gaten. Die kun je ook zien in het beroemde Rietveld Paviljoen bij het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Man en kunst

Vrijdag 8 april, 22.10 uur

Ditmaal stort Lucas De Man zich op het leven en werk van de Duitse expressionist Max Beckmann. En dan vooral op zijn Amsterdamse periode. De kunstenaar vluchtte voor de dreiging van de Tweede Wereldoorlog naar Nederland en schilderde hier, op zijn zolderkamer, maar liefst een 3e van zijn oeuvre! Een van de absolute hoogtepunten daarvan is een dubbelportret van Beckmann en zijn vrouw Quappi, te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Man en kunst

Zaterdag 9 april, 22 uur

In de laatste aflevering staat Ferdi Tajiri-Jansen, oftewel Ferdi, centraal. Zij was de koningin van de Flower Power in de kunsten. In de jaren 50 knetterde ze op haar motor door Parijs, kreeg les van Ossip Zadkine én van haar latere echtgenoot Shinkichi Tajiri. Met haar laskunsten produceerde ze in the sixties bonte en brutale sculpturen - met een erotisch tintje. Zoals de Wombtomb, te zien in de vaste collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Man en kunst