Na 40 jaar gaat conservator dr. Eric Mulder genieten van een welverdiend pensioen. Het museum wil dat niet zomaar voorbij laten gaan, dus is er een laatste lezingenreeks, met al Mulders favoriete onderwerpen. Een leerzame avond vol bijzondere verhalen, humor en wetenschap.
Survival of the fittest?
Bij de migratie vanuit Afrika naar Europa, ruim 40.000 jaar geleden, maakte de Steentijdmens kennis met de wolf. Tamme wolven, oftewel honden, zijn mogelijk al wel 35.000 jaar 'de beste vriend van de mens'. Hoe is dat zo gekomen? En waar ligt de oorsprong van de verandering van wolf tot hond? Op 12 mei gaat Mulder dieper in op deze vragen.
Genetisch
Er bestaan tussen wolf en hond slechts enkele genetische verschillen. Daardoor kunnen honden plantaardig voedsel verteren en doen ze in hun gedrag aan wolvenwelpen denken. Misschien zijn honden en mensen wel samen gedomesticeerd. Feit is, dat mensen onderling, en ook honden mét mensen, coöperatief kunnen communiceren. Dat wil zeggen: samenwerken, maar ook om hulp vragen om een probleem op te lossen. Het vermogen communicatief samen te werken heeft de domesticatie van wolf tot hond mogelijk gemaakt én is ook de basis van wat ons tot mens, tot Homo sapiens, maakt.