Kameel in het park van Versailles     Exotisch dier in een ongebruikelijke omgeving     ©Sylvia Willink-Pictoright

Exotische dieren

Tussen 1950-1962 maakte Willink een reeks van 17 schilderijen met exotische dieren in een ongebruikelijke omgeving. In dierentuin Artis fotografeerde hij de beesten. In zijn atelier schetste hij vervolgens de voorstudies die hij later omzette in schilderijen. Voor de achtergronden raadpleegde hij tijdschriften als de National Geographic, foto’s die hij maakte tijdens zijn reizen of afbeeldingen uit de krant.

Telkens nieuw

Wie goed kijkt, ziet dat het eerste beeld links naast de kameel hetzelfde is als op de voorgrond van Terras met pergola uit 1951, zij het vanuit een net iets andere hoek gezien. Hoewel Willink de foto’s die hij ter inspiratie maakte meer dan eens gebruikte, plaatste hij de beelden telkens in een andere setting. Zo ontstond er steeds weer een unieke voorstelling.

Escape

Willink hield van beesten, had zelf katten, maar had moeite met opgesloten wilde dieren. In zijn schilderijen kunnen ze dan ook vrijuit wandelen in een vervreemdend maar prachtig decor. ‘In mijn landschappen zit altijd een escape’, zou Willink gezegd hebben. Kijk maar naar de horizon. Misschien dat hij een vluchtweg schilderde voor de kameel uit het park van Versailles.

Locatie

Museum MORE | Kasteel Ruurlo

Vordenseweg 2
7261 LZ Ruurlo
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Zien & doen in Museum MORE | Kasteel Ruurlo

Nog meer ontdekken