Museum Kasteel Wijchen

Pittige verhalen zonder geluid

Vandaag van 15 tot 16 uur

Lezing

Wat vertellen archeologische plantenresten? Bezoek tijdens de Nationale Archeologiedagen op zondag 16 juni de tentoonstelling Gekruid en neem deel aan de lezing Pittige verhalen zonder geluid. Ontdek welke geheimen oude plantenresten bewaren.

Lezing

Archeobotanie is een beetje onbekend gebied van de archeologie, maar wel reuze interessant. Onderzoekers speuren naar plantenresten op allerlei plaatsen waar je dat niet meteen zou verwachten. Waterputten, beerkuilen, aardewerkscherven, tandsteen en urnen hebben op deze manier al heel wat geheimen prijsgegeven. Welke kruiden werden gegeten en welke werden gebruikt als medicijn of als symboolplant? Wat verzamelden ze vroeger in de bossen en wat stond er in de (kasteel)tuinen? Sommige soorten waren zo belangrijk, dat ze tot ver buiten hun natuurlijk verspreidingsgebied werden verhandeld. Wat deed men ermee? In deze lezing zal aan de hand van sprekende voorbeelden een tipje van de sluier worden opgelicht over het onderzoek van oude plantenresten.

Over Wouter van der Meer

Wouter van der Meer is als archeobotanist werkzaam bij onderzoeksbureau BIAX. Hij heeft meegewerkt aan het archeologisch onderzoek op vele tientallen vindplaatsen in Nederland en België. Met dit onderzoek zijn reconstructies gemaakt van de vroegere vegetatie, maar ook van de voedingsgewoonten van de bewoners van die vindplaatsen, van de midden-steentijd tot en met de nieuwe tijd.

Praktische informatie

De lezing duurt ca. 60 minuten. Er is plaats voor 60 deelnemers. Vooraf aanmelden is niet nodig, je kan zo instappen, maar vol is vol.

Nationale Archeologiedagen

De Archeologiedagen op 14, 15 en 16 juni 2024 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Voor meer informatie kijk op de website van de Nationale Archeologiedagen.

Bezoekersinformatie

Toegang

Toegang is inbegrepen bij een entreeticket voor het museum.

Museumkaart geldig

Datum & tijd

Vandaag van 15 tot 16 uur

Locatie

Museum Kasteel Wijchen

Kasteellaan 9
6602 DA Wijchen
Route plannen Route plannen

088 - 43 27 200

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
ma Gesloten
di - za 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken