Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di - do Gesloten
vr - zo Gesloten
Bekijk alle openingstijden

Route plannen Route plannen

070 - 36 40 653

Het Louis Couperus Museum in Den Haag
Interieur museum

Het Louis Couperus Museum staat volledig in het teken van de Nederlandse schrijver Louis Couperus. Voorheen bezocht je het museum in de Archipelbuurt in Den Haag, per 1 januari 2024 is het museum enkel nog virtueel te zien.

Archipelbuurt

In de Haagse Archipelbuurt, waar zoveel personages uit z’n boeken zoals Eline Vere ronddwalen, stond het Louis Couperus Museum. Het museum is gewijd aan één van Nederlands grootste romanciers.

Wortels

Couperus kende de buurt als geen ander. Als schooljongen woonde hij aan Nassauplein 4, en zijn eerste roman schreef hij in het in opdracht van zijn vader gebouwde huis Surinamestraat 20. Het museum bevindt zich schuin tegenover de Surinamestraat, waar sinds 1963 Couperus’ bronzen borstbeeld staat. Het huis aan de Javastraat 17 was de studio van de Haagse voordrachtkunstenaar Albert Vogel, die vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan zijn dood onvermoeibaar gestreden heeft voor grotere erkenning van het werk van de schrijver.

Persoonlijke bezittingen

In het museum vond je onder meer persoonlijke bezittingen van Couperus, zoals zijn bureau en het portret van zijn vader. De voorwerpen en alle handschriften en manuscripten van Couperus zijn eigendom van het Nederlands Letterkundig Museum. Tot de eigen collectie behoort een levensechte kunststoffen beeltenis van Couperus. De pop is gekleed in een 19e-eeuws kostuum, geschonken door een Haagse herenmodezaak waar de auteur zich ook in werkelijkheid kleedde.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Rolstoeltoegankelijk
  • Parkeergelegenheid voor auto's
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite
Bureau van Louise Couperus

Bureau van Louis Couperus

Het originele bureau van Louis Couperus. Aan dit bureau heeft hij zijn succesvolle roman Eline Vere geschreven.

Nog meer ontdekken