Joods Museum

God schittert door afwezigheid

Vandaag van 14 tot 15:30 uur

Evenement

De film volgt Erik, een wereldse, atheïstische, geassimileerde Nederlandse Jood in zijn zoektocht zijn identiteit en de confrontatie met zijn weerzin tegen religie. Je ziet het in het Joods Museum in Amsterdam.

Al eeuwenlang vragen mensen zich af wie ze zijn en waar ze bij horen. Zo ook Erik Fransman een wereldse, atheïstische, geassimileerde Nederlandse Jood. In de openingsscènes van de film beantwoordt Erik de vraag: 'Ben je Joods?' met een volmondig ja. Het antwoord op 'Voel je je Joods?' blijkt daarentegen een lastiger kwestie. Na even twijfelen beantwoordt hij ook deze vraag met een ja. Maar waar dit gevoel precies vandaan komt? Dat ligt ingewikkelder! De film volgt Erik zijn zoektocht waarin hij op relativerende wijze op zoek gaat naar zijn identiteit maar ook de confrontatie aangaat met zijn weerzin tegen religie.

Familiegeschiedenis

Erik duikt in zijn familiegeschiedenis. En dus ontkomt hij er niet aan zich te verdiepen in hun veelal onbesproken oorlogsverleden. Ook staat hij stil bij het eerste afspraakje van zijn grootouders nog van voor de oorlog. Daarnaast stelt hij zijn familieleden prangende vragen om zo dichter bij de kern van zijn Joodse gevoel te komen. Hoe kan zijn oom Rob met zijn gezin religieuze tradities omarmen terwijl ze zelf seculier zijn? Waarom heeft oom Joost daarentegen zijn hele leven geprobeerd, zijn Joods-zijn te verbergen? Voor hem blijkt de film van Erik een kantelpunt: 'het mag wel eens klaar zijn met mijn eindeloze onderduiken.' Zijn nicht Vivian, die na een periode in Israël te hebben gewoond haar Joods-zijn volledig heeft omarmd, draait de rollen om en confronteert Erik door het stellen van kritische wedervragen: 'Waar ben je nou eigenlijk zo bang voor?'

Aansluitend de vertoning wordt filmmaker Erik Fransman geïnterviewd door Maurits de Bruijn.

God schittert door afwezigheid poster

God schittert door afwezigheid - Trailer

Bezoekersinformatie

Toegang

Met Museumkaart € 5

Datum & tijd

Vandaag van 14 tot 15:30 uur

Locatie

Joods Museum

Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 53 10 310

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
za - do 10:00 - 17:00 uur

Nog meer ontdekken